Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nie všetky povolania dovoľujú otcom ísť na materskú
Zdielať na

Nie všetky povolania dovoľujú otcom ísť na materskú

BRATISLAVA / Hasiči, policajti záchranári - muži, majú právo cítiť sa diskriminovaní. Oni sami totiž nemôžu so svojim bábätkom stráviť materskú - otcovskú dovolenku.

Zatiaľ čo bežní otcovia môžu dobrovoľne stráviť istý čas na materskej dovolenke, hasiči, záchranári, policajti a vojaci na to nárok nemajú. Oni totiž spadajú do iného sociálneho systému. 

"Mimoriadne profesie ozbrojených zložiek, alebo týchto útvarov špeciálneho nasadenia, rizikových povolaní patria pod takzvaný výsluhový systém a ten je plne v gescii silových rezortov," uviedol Michal Stuška, hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Poberať rovnakú materskú dávku ako poberajú policajtky či hasičky môžu oteckovia rovnakej profesie len v niektorých prípadoch. Napríklad v prípade úmrtia matky dieťaťa či zverenia dieťaťa do jeho opatery súdom. Inak záchranár dobrovoľne s dieťaťom rodičovsky dovolenkovať síce môže, no za oveľa menej peňazí - čo sa mu finančne neoplatí.

Exminister Jozef Mihál však tvrdí, že na túto, zdá sa neférovú, situáciu existuje riešenie: "Samotní oteckovia, policajti, hasiči, záchranári, vojaci, dnes môžu získať materské v prípade, že využijú možnosť dobrovoľného nemocenského poistenia v sociálnej poisťovni." Podľa jeho výpočtov stačí zaplatiť deväť mesiacov poistné v Sociálnej poisťovni. V konečnom dôsledku to podľa Mihála robí rozdiel v prospech rodiny, a to vo výške asi 3000 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy