Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Škodu na čelnom skle od kamienka by mala preplácať poisťovňa
Zdielať na

Škodu na čelnom skle od kamienka by mala preplácať poisťovňa

BRATISLAVA / S prasknutým čelným sklom od kamienku, ktorý sa vymrštil z cesty, sa stretol hádam každý. Kto má za to ale nieť zodpovednosť až také jasné nie je. Zaoberal sa tým aj Najvyšší súd, ktorý konštatoval, že odskočený kamienok má súvis s cestnou premávkou. To znamená, že takto spôsobené škody by mali byť vyplácané z povinného zmluvného poistenia.

Nie je ale také jednoduché. "Samozrejme je treba preukázať, že ku škode došlo práve na ceste, že to došlo týmto kamienkom a tak isto je treba preukázať, že vinníkom práve bolo to predchádzajúce vozidlo," vysvetľuje advokát Milan Ficek. 

Reálne ale poisťovne tieto škody neuhrádza. Keď vám poisťovňa plnenie zamietne, tak je možné podať námietky a uviesť všetky okolnosti, ako k udalosti došlo. Ak vám to ani v takom prípade neuznajú, je potrebné podať žalobu na súd. Dokazovanie je ale na dlhé lakte. Pravdou je, že len málokedy sa podarí vodičovi spozorovať, od ktorého auta kamienok odletel. 

Jednoznačný dôkaz

Ak svedok nevidel celú dráhu letu kamienka, ktorý rozbil čelné sklo, jeho svedectvo vám veľmi nepomôže. Poisťovni, alebo súdu musíte predložiť jednoznačný dôkaz"Akýkoľvek dôkaz, ktorým sa dá jednoznačne určiť kto škodu spôsobil, poisťovne akceptujú. Jednoznačným  dôkazom je napr. záznam z kamery," informuje generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní, Jozefína Žáková. Súdne konanie by v takomto prípade mohlo trvať od troch mesiacov do roka na prvostupňovom súde, v prípade odvolania aj dva roky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy