Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ak sa zistia pochybenia, budem rozhodne konať, vyhlásil minister Plavčan
Zdielať na

Ak sa zistia pochybenia, budem rozhodne konať, vyhlásil minister Plavčan

BRATISLAVA / Opozícia aj verejnosť dnes čakali na tlačovku ministra školstva, na ktorej sa mal vyjadriť k podozreniam pri rozdeľovaní miliónových eurofondov. Pochválil sa svojimi výsledkami, zodpovedal na dve otázky a odišiel. Až do ukončenia kontrol, ktoré nariadil, sa nechce bližšie k veci vyjadrovať.

"Jedna tlačová konferencia nasleduje za druhou, čo nakoniec môžem aj privítať. A práve preto, aby sa veľmi zložité procesy vysvetlili, aby boli zrozumiteľné, najmä pre občanov Slovenskej republiky," takto začal minister školstva očakávanú tlačovú besedu, na ktorej mal vysvetliť podozrenia z nespravodlivého rozdávania miliónov eurofondov súkromným firmám. Nestalo sa tak.

"Je potrebné aby nielen Slovensko bolo výrobnou halou, ale aby do výskumu a vývoja vstúpili aj súkromné podnikateľské subjekty, treba ich podporiť. Aj tých, ktorí to nerobili," pokračoval Plavčan. 

Ale podmienkou pri uchádzaní bolo, aby mali firmy skúsenosti. Mnohé si výskum zapísali do činnosti v obchodnom registri v čase vyhlásenia výzvy. Napríklad ako IT firma so základným imaním 14 000, ktorej priklepli 6 miliónov na skúmanie alergénov v ovzduší. Podobných príkladov je pritom mnoho.

"Treba sa opýtať napríklad Úradu priemyselného vlastníctva. Ktoré subjekty predkladajú koľko napríklad každoročne vynálezov a patentov. To všetko sa dá zistiť," obhajoval sa Plavčan.

Či to zisťovali aj tí, ktorí rozhodli o miliónových dotáciách sme sa už nedozvedeli. Prebiehajú kontroly, minister zatiaľ konkrétny byť podľa vlastných slov nemôže.

"Samozrejme, pokiaľ sa zistia nejaké pochybenia, budem rozhodne konať," vyhlásil. 

Minister dal priestor iba na dve novinárske otázky. Potom tlačovú besedu ukončil, postavil sa a odišiel.

Vystriedal ho riaditeľ sekcie štrukturálnych fondov na ministerstve a mimo kamier mal všetko vysvetliť. Dozvedeli sme sa, že hodnotiteľov projektov za milióny žrebovali. Zrejme aj preto inžinier hodnotil projekt o zhubných nádoroch a lekár zas nanotechnológie.

Odborník na eurofondy Ján Rudolf sa nestačí čudovať. Podľa neho akékoľvek rozhodnutie je zlé rozhodnutie. Zvlášť ak ide minister kontrolovať proces, ktorý mal byť hotový už dávno.

"Je to škandalózne, že za rok nedokázali vyhodnotiť výzvu, ktorá mala byť vyhodnotená za 35 dní a teraz ešte predlžujú tento proces aj o niekoľko ďalších týždňov či mesiacov, keď budú čakať na výsledky kontroly," myslí si Rudolf. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy