Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenka pomáha chorým ľuďom pomocou delfínoterapie
Zdielať na

Slovenka pomáha chorým ľuďom pomocou delfínoterapie

BRATISLAVA / Takéto povolanie na Slovensku určite nenájdete. Na Slovensku totiž taká práca vôbec neexistuje a zrejme ani nikdy nebude. Reč je o delfínoterapii. Tejto úžasnej práci sa venuje Zuzana Matheová, ktorá je prvou Slovenskou delfínoterapeutkou. Pacienti ju vyhľadávajú doslova z celého sveta.

Pri každom fyzickom ochorení je dôležité, aby bol človek v psychickej pohode. Práve stretnutie s delfínom vplýva pozitívne na psychiku. Delfíny vysielajú elektromagnetické vlny, ktorými sa ovplyvňuje činnosť mozgu, dokážu vyhľadať zdravotný problém a odstraňovať napätie. Používanie delfínov na liečebné účely sa začalo v Amerike, neskôr na Kryme a v súčasnosti sa delfínoterapia realizuje aj v Turecku.

Na delfínov sa obracajú hlavne ľudia, ktorým nepomáha klasická medicína. Hlavný mechanizmus delfínoterapie spočíva pravdepodobne v echolokácii, pretože majú vynikajúco rozvinutý lokalizačný systém a mimoriadne vyvinutý sluch. Objem tej časti mozgu, ktorá riadi ich sluch, je viac ako desaťnásobne väčší ako u človeka, pričom celkový objem mozgu je údajne porovnateľný. 


Ultrazvuk pôsobí ako druh masáže, uvoľňuje svalstvo, podieľa sa na látkovej výmene, tvorbe enzýmov. Po delfínoterapii sa spomaľujú rytmy mozgu, zosynchronizuje sa elektrická aktivita ľavej a pravej hemisféry. Nervový systém sa upokojuje a organizmus sa uvoľňuje. Vedecké výskumy dokázali, že delfíny liečia vedome a úmyselne. Najvhodnejšia poloha na príjem ultrazvukových vĺn je v ľahu na vode. Delfín vycíti náladu svojho spoločníka aj momentálny psychický stav. Kontakt s delfínmi vedie k uvoľneniu serotonínu a endorfínu. Práve tieto hormóny sú zodpovedné za pocity šťastia. 

Delfín patrí bez pochýb k najinteligentnejším a najtalentovanejším predstaviteľom živočíšnej ríše. Tento cicavec dokáže bez nadýchnutia plávať pod vodou 15 minút, dorozumieva sa špecifickými zvukmi a má liečiteľské schopnosti a mimoriadne pozitívny vzťah k ľuďom. 

 
Mozog týchto neobyčajných cicavcov je na vysokej vývojovej úrovni, pomer veľkosti mozgu k ostatnému telu je porovnateľný s človekom. Majú schopnosť rozoznať sa v zrkadle, sú citlivé, láskavé, nežné, empatické, vyzerajú akoby sa neustále usmievali. Vyžarujú silnú bioenergiu - extrasenzoriku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy