Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri útoku psa ponúknite ruku, radia odborníci
Zdielať na

Pri útoku psa ponúknite ruku, radia odborníci

BRATISLAVA / Najprirodzenejšia reakcia človeka - krik a bránenie sa, môže útočiace zviera vyprovokovať ešte viac. Ak už takáto situácia nastane, odporúčajú odborníci ponúknuť psovi ruku.

"Musí ponúknuť orgán, na ktorý každý normálny pes je učený. To znamená, že na ruku. Musí ponúknuť ruku, bohužiaľ je to bolestivé, ale vždy lepšie ruka ako brucho, krk, alebo ladviny a musí vydržať stáť na mieste. Každý jeden pes, každý jeden tvor, keď stojíte, keď sa nehýbete, on vás pustí," opisuje predseda klubu chovateľov rotvajlerov Miloš Butika.

Krik, rev, alebo volanie o pomoc vôbec neodporúča. Ak hneď vedľa vás nestojí človek, ktorý by psa pri útoku vyrušil, môže to viac uškodiť, ako pomôcť. "Ako začnem kričať, nadávať, automaticky to pes berie, že sa mi to páči a povzbudzuje ho v tom, čo robí," opisuje Butika. 

Najväčší počet útokov psov v krátkom období bol v roku 2012. Vtedy zareagovali aj úrady a politici prišli s nápadom zostaviť akýsi zoznam "nebezpečných" psov, ktoré by mohli chovať iba skúsení majitelia. Tento nápad nakoniec neprešiel."Trestať chovateľov psov na základe toho, že majú psa konkrétnej rasy, len veľmi malým alebo žiadnym spôsobom ovplyvňuje to, či tento pes niekoho napadne," myslí si poslanec Martin Poliačik. 

Ministerstvo pôdohospodárstva pred niekoľkými týždňami predstavilo návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorý má okrem toho, že zmení zviera vnímané ako vec na živého tvora, aj tento problém.

Tak, že sa sústredí predovšetkým na chovateľa, ktorý bude za svoje zviera, a teda aj za prípadné následky jeho chovania, plne zodpovední. Viacerí kynológovia však hovoria, že by v zákone uvítali aj povinný výcvik základnej poslušnosti aspoň pre psy, ktoré žijú v mestách a do kontaktu s cudzími ľuďmi prichádzajú pravidelne.

Veľká väčšina útokov sa stáva práve pri kŕmení, pretože je to zviera, ktoré si svoje jedlo prirodzene chráni. Je preto dobré už od maličkého šteniatka psíka pri jedle vyrušovať, hladkať ho, pchať mu do jedla ruky, sem tam mu misku zobrať a opäť mu ju vrátiť. Pretože ak na to bude zvyknutý, pri vyrušení nebude automaticky útočiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy