Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Paradox života. Roky zachraňoval veľryby a nakoniec ho jedna zabila
Zdielať na

Paradox života. Roky zachraňoval veľryby a nakoniec ho jedna zabila

NEW BRUNSWICK / Päťdesiatdeväťročný Joe Howlett sa vybral do jedného z kanadských zálivov, aby ako zvyčajne zachránil veľrybu. Táto záchrana ho ale stála život. Po tom, ako ju oslobodil z rybárskej siete, v ktorej obrovské zviera uviazlo, sa nečakane vymrštila. Niekoľko ton váhy trafilo dobrovoľníka Howletta.

V pondelok vyrazil Howlett aj s niekoľkými ďalšími dobrovoľníkmi k veľrybe čiernej, ktorá uviazla v rybárskych sieťach neďaleko pobrežia New Brunswick. Mesiac predtým na kanadských pobrežiach našli sedem mŕtvych jedincov tohto ohrozeného druhu a príčinou smrti boli práve rybárske siete. Tentokrát vyrazili včas, aby sa hrozný scenár nemusel opäť zopakovať.  Vo voľnej prírode ich žije len niečo cez päťsto. Dorastajú do dĺžky 14,5 metra a vážia asi štyristo ton. 

Zviera našli záchranári takmer celé omotané mohutnými lanami. Trvalo im niekoľko desiatok minút, kým sa im podarilo všetky laná prerezať. "V tej chvíli sa stalo niečo šialené a veľryba sa vymrštila z vody," spomína na tragickú udalosť Howlettov priateľ Mackie Green pre Canadian Press. Úder mohutného zvieraťa sa stal dobrovoľníkovi osudným, uvádza portál novinky.cz.  

Green spolu s Howlettom založili v roku 2002 na ostrove Campobello organizáciu na záchranu veľrýb Whale Rescue Team. Za pätnásť rokov ich pôsobenia sa im podarilo zachrániť desiatky bezmocných veľrýb. V ich diele budú aj naďalej pokračovať. Vedia, že by to tak Joe chcel.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy