Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Lovec extrémistov Ján Benčík: NAKA si vytlačila moje blogy a vyšetrujú ich
Zdielať na

Lovec extrémistov Ján Benčík: NAKA si vytlačila moje blogy a vyšetrujú ich

BRATISLAVA / Pre niekoho je to hrdina – pre iného zradca. Pre niekoho lovec extrémistov – pre iného obhajca iných extrémistov. Zároveň je to vlastne obyčajný dôchodca.

Na internete nevyhľadáva zľavy na potraviny, ale niečo úplne iné. Do štúdia Novín o 12 si Ivan Janda pozval známeho blogera Jána Benčíka, ktorý si v pondelok prevzal Cenu európskeho občana za rok 2017.

"Po odchode na dôchodok mi syn urobil profil na Facebooku a tak som sa tam pokúšal zorientovať. Priatelia ma celkom náhodne prizvali na jednu stránku, kde sa stretávali milovníci konšpiračným teórií. To ma tak nakoplo, pretože ma to šokovalo, akým hlúpostiam ľudia veria," hovorí o svojich začiatkoch na internete bloger Ján Benčík, ktorý sa pred dôchodkom podobným veciam vôbec nevenoval.

Zdroj informácií pre NAKA

Narodil sa v roku 1948, pracoval v geologickom ústave a v Montážnom podniku spojov ako technik. Spoluzakladal VPN v Ružomberku, písal do Ružomberského hlasu. Neskôr bol učiteľom na základnej škole a pracoval na marketingu vo vydavateľstve.

Podľa Benčíka je na internete veľké množstvo nevhodného obsahu a ani on sám ho nedokáže sledovať. Pomáhajú mu v tom priatelia ale aj cudzí ľudia, ktorí mu občas pošlú správy, či upozornenia.

Druhá strana, na ktorú sa zameriava, teda extrémistická, nacistická, respektíve neonacistická scéna, o ňom často tvrdí, že nepracuje sám a, že je platený. On sa ale na tom iba smeje. "To sú také ich naivné predstavy, ktoré si sami vsugerovali a zrejme tomu už aj úprimne veria," hovorí 69-ročný dôchodca, ktorého texty si pre veľké množstvo užitočných informácií dala vytlačiť aj NAKA. 

Ďalšie ocenenie

Bloger Ján Benčík sa stal držiteľom Ceny európskeho občana za rok 2017 za Slovensko. Získal ju spolu s ďalšími 49 laureátmi z krajín Európskej únie. Rozhodla o tom kancelária Ceny na návrh poslanca EP Ivan Štefanca, podľa ktorého si Benčík cenu zaslúži práve "za vytrvalú činnosť pri odkrývaní extrémistických síl v spoločnosti v dobe, kedy chýba ochota overiť si zdroje informácií.“

Za jeho aktívnu činnosť mu v roku 2016 vyjadril uznanie aj slovenský prezident Andrej Kiska. V tom istom roku získal aj ocenenie Biela vrana za odvážne systémové monitorovanie a rozkrývanie extrémistov napriek vyhrážkam a hroziacemu nebezpečenstvu a Novinársku cenuCenu otvorenej spoločnosti venovaná pamiatke Karola Ježíka za sériu blogov o extrémistoch a konšpirátoroch. 

Jánovi Benčíkovi sa za jeho aktivitu už viackrát vyhrážali. Dokonca sa mu vyhrážali aj smrťou. Mário Reitman, ktorý bojuje v Donecku na východe Ukrajiny v radoch separatistov, uverejnil na svojom profile na sociálnej sieti Facebook náboj s menom Jána Benčíka s tým, že ho má odložený pre neho.

Nenávistné prejavy pribúdajú s každým ocenením. Polícia v minulosti už dokonca prišla s ponukou, kedy chceli známemu slovenskému blogerovi poskytnúť ochranku. "Ja som bol na ceste do štúdia v Banskej Bystrici a vtedy mi zavolali, že mi ponúkajú ochranu. Nevedel som si to predstaviť, prišlo mi to zbytočné, to bola len hra, aby mňa zastrašili a políciu zamestnali," dodáva odvážny dôchodca.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy