Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vatikán zakázal bezlepkové hostie, ako to bude na Slovensku?
Zdielať na

Vatikán zakázal bezlepkové hostie, ako to bude na Slovensku?

VATIKÁN / Vatikán zakázal použivanie bezlepkových hostií v kostoloch. Prefekt kongregácie kardinál Robert Sarah poslal list biskupom po celom svete, v ktorom prízvukuje, že hostie, ktoré neobsahujú žiaden lepok, nie sú vhodné na slávenie eucharistie. Konferencia biskupov Slovenska tvrdí, že toto nariadenie Vatikánu dodržiava.

Hostie musia obsahovať aspoň minimálne množstvo lepku, aby ich mohli rímskokatolícki kňazi podávať veriacim pri svätom prijímaní. Rozhodla o tom vatikánska Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Na rozdiel od bezlepkových hostií, sú oblátky vyrobené z geneticky modifikovanej pšenice prípustné.

Prefekt kongregácie kardinál Robert Sarah zdôvodnil v liste adresovanom biskupom po celom svete nutnosť rozhodnúť o prípustnosti rôznych druhov hostií tým, že je teraz možné ich zakúpiť už aj v obchodných domoch či na internete.

Slovensko

Aj veriaci s celiakiou, ktorí prichádzajú do kostola vedia, že na prijímanie sa musia postaviť do radu na bezlepkové hostie. Kňaz pred prijímaním, vždy oznámi ktorý rad je určený práve pre celiatikov. Práve tieto zástupy sa v poslednom období neustále predlžujú, k problémom s lepkom sa hlási čoraz viac ľudí. 

Nariadenie z Vatikánu, o zákaze používania bezlepkových hostií niektorých veriacich prekvapil. Konferencia biskupov však vyhlásila, že pre veriacich s celiakou sa v slovenských kostoloch nič nezmení, a eucharistiu budú sláviť tak ako doteraz.

Hostie, ktoré sa nazývajú bezlepkové, a sú určené pre veriaciach s celiakiou, zrušené nebudú. "Hostie, ktoré sa na Slovensku v kostoloch používajú pre veriacich a kňazov, ktorí trpia celiakiou, majú obsah lepku znížený na minimum. A nie sú stopercentne bezlepkové," vysvetlil pre TV JOJ hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Aj pre tých, ktorým ktorým lepok spôsobuje problémy aj minimálnom množstve, existuje riešenie. Ako dodal Martin Kramara, kto má absolútnu intoleranciu na laktózu, môže požiadať o  eucharistiu pod spôsobom vína.

Víno

Použité víno musí byť tiež "prirodzené, z plodov hrozna, čisté a neporušené, nemiešané s inými látkami", povedal kardinál Robert Sarah z Vatikánskej Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Rozhodnutie bolo vydané na žiadosť pápeža Františka.

Podľa katolíckeho učenia kňaz svojimi slovami pri slávení sviatosti Eucharistie premieňa hostiu a víno v telo a krv Ježiša Krista (transsubstanciácia). Na svete sa k rímskokatolíckej cirkvi hlási asi 1,2 miliardy ľudí, státisíce z nich žijú aj na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy