Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veľký medzinárodný prieskum. Na Slovensku si nie sme istí prácou
Zdielať na

Veľký medzinárodný prieskum. Na Slovensku si nie sme istí prácou

BRATISLAVA / Istota práce, zaujímavé povolanie a vysoký príjem - tieto vlastnosti zamestnania považujú Slováci za najdôležitejšie. Vyplýva to z veľkého medzinárodného prieskumu. Ten okrem iného ukázal aj to, že v zamestnaní sú najspokojnejší ľudia vo vyspelej Škandinávii a naopak, Japonci v robote dosť trpia.

Najdôležitejšiu vlastnosť zamestnania - jeho istotu - zhodnotili Slováci v medzinárodnom porovnaní nepriaznivo. Iba 53 percent opýtaných sa vyjadrilo, že im nehrozí strata práce. V Škandinávii či vo Švajčiarsku ľudia svoju istotu zamestnania vnímajú medzi 70 až 80 percentami. "Na Slovensku zamestnaní respondenti pociťujú veľmi veľkú neistotu, obávajú sa, že o to svoje zamestnanie môžu veľmi ľahko prísť," vysvetľuje Robert Klobucký, sociológ Slovenskej akadémie vied.  

Aj tento prieskum potvrdil výrazné regionálne rozdiely na Slovensku. Zjednodušene povedané, kým na západe krajiny si niektorí už môžu medzi zamestnaniami vyberať, ba až preberať, na juhu stredného Slovenska či v niektorých okresoch na východe sú radi, ak nejakú prácu vôbec majú. "Ľudia v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou menej často hovoria, že ich povolanie je zaujímavé. To poukazuje na to, že keď si nemôžete veľmi vyberať, beriete prácu, ktorá je k dispozícii, a tá často nemusí byť zaujímavá pre vás," hovorí sociológ Slovenskej akadémie vied Miloslav Bahna.

Zle v tomto prieskume dopadlo Japonsko. O nich je známe, že v robote sa idú zodrať a okrem iného je nemysliteľné odísť z práce skôr, ako nadriadený.
"Spoločenský tlak v tej krajine, ktorý núti zamestnancov pracovať naozaj naplno, na druhej strane spôsobuje, že tí ľudia si to zamestnanie veľmi neužívajú, hodnotia ho veľmi zle," povedal Klobucký.

Zaujímavé odpovede boli aj na otázku, či by ľudia radi išli do plateného zamestnania, aj keby už nepotrebovali peniaze. Napríklad až ôsmi z desiatich Nórov či Švajčiarov by to tak urobili, avšak zo Slovákov by na to pristala iba polovica. "U nás je oveľa dôležitejšie venovať čas rodine a ľudia keby nepotrebovali pracovať, tak uvažujú tak, že načo by som chodil do práce, keď môžem byť s vnúčatami," dodáva Bahna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy