Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Obloha na dosah s pojazdným planetáriom
Zdielať na

Obloha na dosah s pojazdným planetáriom

SNINA / Skvelý nápad oceňujú najmä školy. Svojim žiakom môžu priblížiť hviezdy a vesmír bez toho, aby museli niekam cestovať. Planetárium totiž príde za nimi. Všetko v ňom je prenosné, vrátane tri metre vysokej kupoly. Zastavilo sa aj vo dvore materskej školy Dukelských hrdinov v Snine.

Kupolu na dvore materskej školy začali nafukovať už ráno. Vo vnútri bolo dosť miesta pre približne 60 detí. "Výnimočné je to tým, že ako vidíte, je to kupola a keď tam sedíte, tak sa to premieta všade okolo vás , ako keby ste sedeli v planetáriu," vysvetľuje, ako to celé funguje lektor Tomáš Kolarčík.

Sférický projekčný systém vnútri kupoly poskytuje 360 stupňový výhľad. Jedinečný efekt vzniká vďaka špeciálnemu tvaru zrkadla. Návštevníci dostávajú informácie pomocou pôsobivých záberov a zvukových efektov. Škôlkari zo Sniny si napríklad pozreli rozprávku o súhvezdiach a veľmi sa im to páčilo. "Sme tam videli slnko, hviezdy a ako Mesiac išiel na návštevu Slnka."

Výhodou je, že takéto planetárium je mobilné, čo je pre návštevníkov ekonomickejšie a ušetrí im to aj čas na prepravu."Nie každý rodič si to môže dovoliť, pre nás je to úžasné pretože oni prídu tu, všetky deti to vidia naraz," hovorí spokojná riaditeľka škôlky Zdenka Kapáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy