Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Teplo sužuje celú Európu, v Taliansku hrozí najhoršia vlna horúčav za posledných 15 rokov
Zdielať na

Teplo sužuje celú Európu, v Taliansku hrozí najhoršia vlna horúčav za posledných 15 rokov

LONDÝN, PARÍŽ / Tropické teploty sužujú značnú časť Európy. Vo Francúzsku presiahli 37 stupňov Celzia a meteorológovia hovoria o najvyšších júnových teplotách za mnoho rokov. V Británii bola streda dokonca najteplejším júnovým dňom od roku 1976. Na londýnskom letisku Heathrow bolo namerané 34,5 stupňa Celzia. V Portugalsku hasiči pokračovali v lokalizácii lesných požiarov, ktoré hrozia tiež v strednej Európe, informovala agentúra AFP.

Vo Francúzsku tropické teploty panujú od nedele a vydržať by mohli prinajmenšom do štvrtka. Predovšetkým na juhozápade, v centrálnej časti a na východe krajiny ortuť teplomerov pokorila hranicu 37 stupňov Celzia.

Najvyššie teploty francúzskej meteorologickej stanice zaznamenali v Le Mans, Toussus-le-Noble a Vélizy-Villacoublay (37,4 stupňa Celzia) a tiež na parížskom letisku Orly (37,1 stupňa).

Francúzske úrady zriadili bezplatnú telefónnu linku pre osoby najviac ohrozené vysokými teplotami, predovšetkým pre seniorov. V Paríži a na jeho predmestiach sú otvorené parky dvadsaťštyri hodín denne, aby sa mohli ľudia ochladiť v zeleni.

V Británii bola streda najteplejším júnovým dňom od roku 1976, kedy bol zaznamenaný britský teplotný rekord pre tento mesiac: 35,6 Celzia. Na londýnskom medzinárodnom letisku Heathrow  namerali 34,5 stupňa.

Absolútny teplotný rekord v Británii padol práve v roku 1976. V Cheltenhame 3. júla toho roku zaznamenali 35,9 stupňa Celzia. Terajšia vlna horúčav sa zatiaľ prejavila tým, že v niektorých častiach Británie teploty prekročili hranicu 30 stupňov už piaty deň v rade.

Pre horúčavy dokonca organizátori konských dostihov v Ascote, kde medzi divákov tradične patrí kráľovná Alžbeta II., uvoľnili prísne predpisy pre obliekanie. Podľa miestnych meteorológov by sa mohli teploty, ktoré sa nad 30 stupňov vyšplhali už v sobotu, nad tridsiatkou udržať až do štvrtka, čo by bolo v júni najdlhšie od roku 1995.

Riziko požiarov

Aj v Holandsku, kde sa ortuť teplomerov pohybuje okolo 35 stupňov, by mali teploty klesnúť vo štvrtok. Riziko vzniku požiarov je v hraničných oblastiach s Belgickom na najvyššom stupni.

Okolo 35 stupňov sa teploty pohybujú tiež v Rakúsku, kde horúčavy vydržia prinajmenšom ešte týždeň. Viedeň už zakázala obľúbené grilovanie vo verejných parkoch. Obmedzenie pre  nebezpečenstvo vzniku lesných požiarov platí už od utorka v niekoľkých spolkových krajinách, v stredu sa k nim pridalo Tirolsko.

V Nemecku bude vlna horúčav kulminovať vo štvrtok. Na juhozápade krajiny namerajli až 38 stupňov. Najvyššie teploty tradične panujú na juhu Európy. V Španielsku by mohli až do nedele teploty dosahovať 40 stupňov. V Taliansku by mohla byť aktuálna vlna horúčav najhoršia za posledných 15 rokov. Teploty tu sú o osem stupňov vyššie ako priemerne v júni. V Miláne  namerali 39 stupňov Celzia. V Grécku sa naopak držia teploty v júnovom priemere: v Aténach sa vyšplhali na 29 a v Solúne na 30 stupňov Celzia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy