Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štrajk v automobilke pokračuje. Za rokovací stôl si sadli už po 12-krát
Zdielať na

Štrajk v automobilke pokračuje. Za rokovací stôl si sadli už po 12-krát

BRATISLAVA / Ostrý štrajk vo Volkswagene naďalej pokračuje aj druhý deň. Od svojho zamestnávateľa žiadajú zvýšenie platu o 16 percent. V stredu popoludní sa opäť stretli rokovali. Štrajk sa niesol vo veselom duchu. Pred spoločnosťou si zamestnanci pri hudbe grilovali a užívali si pekné počasie.

Od utorkového rána je parkovisko pred závodom zaplnené stovkami ľudí, ktorí žiadajú o zlepšenie podmienok. Štrajk začal o šiestej hodine ráno a naďalej pokračuje aj v stredu. 

Odborári išli do vyjednávaní s požiadavkou zvyšovania platov o 16 percent, upozorňujú ale, že sú pripravení robiť ústupky. Vedeniu vyčítajú najmä arogantný prístup. Podľa vedenia podniku je priemerný hrubý plat zamestnancov okolo 1 800 eur. Odborári na to majú iný názor. Podľa nich v prieme zarobia 1 200 eur a aj to nie všetci. Niektorí na výplatnej páske majú 900 eur v hrubom a menej.

"Tých návrhov vždy býva viac a obe strany sa musia na niečom dohodnúť. Bol to návrh, ale teraz záleží aj na zamestnávateľovi, aby sa trošku priblížil ľudom. My vieme jednať o všetkom, " komentoval situáciu Zoroslav Smolinský, prezident moderných odborov. Predseda predstavenstva Ralf Sacht tvrdí, že dohodu stále hľadajú, ale vraj sú už takmer na hrane. "Myslím si, že 8,9 % vrátane ďalších benefitov je dobrá ponuka, ktorá súčasne zabezpečí dlhodobé záujmy pracovníkov a udržateľnosť ich miest“. Ktorá zo strán napokon ustúpi, prípadne či sa obom podarí nájsť zlatú strednú cestu, je zatiaľ otázne. 

Festival či štrajk

Samotný štrajk sa niesol vo veselom duchu. Stovky zamestnancov si pred automobilkou grilovali, hrali futbal a počúvali živú hudbu. "Predsa, keď je štrajk, to neznamená, že budeme niekde stáť pred tribúnou a držať tam ľudí 6-8 hodín,"  odôvodnil zdanlivú pohodu Smolinský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy