Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štrajk vo Volkswagene: Odborári sú pripravení štrajkovať aj budúci týždeň
Zdielať na

Štrajk vo Volkswagene: Odborári sú pripravení štrajkovať aj budúci týždeň

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zamestnanci Volkswagen Slovakia sa postavili vedeniu firmy po tom, ako odmietli navrhované zvýšenie platov o 4,5 percenta. Vedenie označilo ich požiadavky za nezodpovedné.

Zamestnanci Volkswagen Slovakia sa do ostrého neobmedzeného štrajku pustili už ráno o šiestej. Zástupcom Moderných odborov Volkswagen sa stále nepodarilo dohodnúť na s vedením na nových podmienkach kolektívnej zmluvy.

Problém spočíva v platových podmienkach. Vedenie spoločnosti ponúklo odborárom na pondelkovom rokovaní zvýšenie platov v tomto roku o 4,5 % a v roku 2018 o ďalších 4,2 %. Odborári však túto ponuku neprijali. Namiesto toho sa rozhodli štrajkovať.

Hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Lucia Kovarovič Makayová uviedla, že vedenie ďakuje zamestnancom, ktorí v utorok nastúpili do práce. „Mrzí nás, že napriek ústretovej vyššej ponuke, ktorú predložilo vedenie Volkswagen Slovakia, neprišlo k dohode. Vyzývame odborovú organizáciu na ústretový krok smerom k obojstranne akceptovateľnej dohode. Nezodpovedné požiadavky odborov ohrozujú budúcnosť podniku a pracovné miesta našich zamestnancov,“ vyhlásila spoločnosť. 

Podľa vyjadrení Volkswagenu Slovakia funguje výroba bez obmedzení v Martine a v Stupave. V Bratislave  prebieha výroba vozidiel na montáži New Small Family. "Všetkým pracujúcim zamestnancom vyplácame mzdu v plnej výške. Štrajkujúcim zamestnancom nárok na mzdu a iné výhody zo strany zamestnávateľa nevzniká," uvádza sa v stanovisku.

Zamestnanci dúfajú v zmenu

Zástupcovia Moderných odborov Volkswagen sú pripravení rokovať s vedením automobilky. „Je nám veľmi ľúto, že stále neprišla od vedenia Volkswagenu ponuka na rokovanie,“ vyhlásil predseda Zoroslav Smolinský. Odborári sú podľa vlastných slov pripravení štrajkovať do konca týždňa, a ak to bude nutné aj budúci týždeň.

Pred bratislavským závodom sa zhromaždilo niekoľko tisíc zamestnancov automobilky, ktorí ostrý štrajk podporujú. Na improvizovanom pódiu sa pred hlavnou bránou fabriky striedajú zástupcovia odborárov. Podľa Smolinského pokusy vedenia spustiť niektoré výrobné linky boli neúspešné. „Aspoň v tomto nás vedenie vypočulo, lebo ozaj nemá význam vyrábať nejaké šroty. My tu budeme pár dní a dúfame, že sa o nejaký čas ozvete,“ vyzval Smolinský vedenie podniku.

Podmienky, ktoré predložilo vedenie zamestnancom

  1. Zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o 4,5 % k 1.6.2017.
  2. Jednorazová platba vo výške 350 eur k 1.6.2017 pre všetkých zamestnancov.
  3. Zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o ďalších 4,2 % k 1.1.2018.
  4. Pre dovolenkový a vianočný príspevok (13. a 14. plat) bude namiesto percentuálnej sadzby zo mzdy použitá fixná suma.
  5. S novým systémom bude možné od roku 2018 zvýšiť tarifnú triedu vyššiemu počtu zamestnancov v rámci organizačnej jednotky v priebehu jedného roka.
  6. Doba platnosti kolektívnej zmluvy do 31.12.2018.

Podľa hovorkyne Lucie Makayovej: "To znamená, že súčasná priemerná mesačná mzda vo výške 1804 eur sa zvýši o ponúknuté podmienky. Mrzí nás, že napriek ústretovej vyššej ponuke, ktorú včera predložilo vedenie, neprišlo k dohode."

Vplyv štrajku na sociálne poistenie

Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder tvrdí, že pri štrajku je potrebné rozlišovať, či ide o štrajk zákonný alebo nezákonný. "Pri zákonnom štrajku má zamestnanec ospravedlnenú neprítomnosť v práci, zamestnanec aj zamestnávateľ majú vylúčenú povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie," informoval.

Znamená to, že povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca trvá, neprerušuje sa, avšak poistné ani zamestnanec, ani zamestnávateľ na tieto poistenia neplatia. 

Ak ide o nezákonný štrajk, nezákonnosť je preukázaná právoplatným rozhodnutím súdu, účasť zamestnanca na ňom sa považuje za neospravedlnenú neprítomnosť v práci. "Povinné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti zamestnanca sa prerušuje. Zamestnávateľ má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni Registračným listom fyzickej osoby prerušenie povinného nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti zamestnanca," upozornil Višváder.

Dodal tiež, že zamestnanec nie je počas prerušenia povinne nemocensky a dôchodkovo poistený, ani poistený v nezamestnanosti. Znamená to, že obdobie účasti na nezákonnom štrajku sa pre nárok na dávky zo Sociálnej poisťovne nezaráta. Ani v jednom prípade nemá zamestnanec voči Sociálnej poisťovni žiadnu povinnosť, povinnosti si plní jeho zamestnávateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy