Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Jaroslav Rezník
Zdielať na

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Jaroslav Rezník

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Jaroslav Rezník. V utorok ho do funkcie zvolili poslanci NR SR v druhom kole tajnej voľby. Súčasného šéfa TASR podľa informácií podporilo 95 poslancov. Jeho protikandidát a súčasný šéf RTVS Václav Mika získal 50 hlasov. Na zvolenie bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Na tajnom hlasovaní sa zúčastnilo 147 poslancov.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) je veľmi rád, že je zvolený nový generálny riaditeľ. "Ukázalo sa, že koalícia sa vie dohovoriť. Som rád, že tento príbeh sa takto dovŕšil do úspešného konca," povedal Jarjabek. Očakáva, že Rezník bude pokračovať v tom dobrom, čo začal Mika, a naopak, zmení to, čo jeho predchodcovi poslanci vyčítali.

Rezníkovi v prvom kole k zvoleniu chýbal jediný hlas. Na zvolenie je potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Tajné hlasovanie o novom riaditeľovi bolo na programe dnes o 11:00. Ešte pred voľbou sa zišiel poslanecký klub Most-Híd, aby sa poradil, koho voliť.

Po prvom kole predstavitelia strany tvrdili, že volili Miku, ale že v druhom kole pre neho koalíciu nerozbijú. Rezníka pred prvým kolom odmietali.

Smer by mal na oplátku ustúpiť z nominácie členky Súdnej rady SR, ktorou má byť štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. S tou totiž zásadne nesúhlasí ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tá dokonca uviedla, že ak bude Jankovská zvolená, podá demisiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy