Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SIS: Spomedzi turistických destinácií sa bezpečnostná situácia najviac zhoršila v Turecku
Zdielať na

SIS: Spomedzi turistických destinácií sa bezpečnostná situácia najviac zhoršila v Turecku

Archívne video

BRATISLAVA / Slovenská informačná služba (SIS) sa vo svojej správe za rok 2016 okrem bezpečnostnej a ekonomickej oblasti venovala aj zahranično-politickej oblasti. Okrem informovania o jednotlivých krajinách sledovala aj situáciu v krízových oblastiach či hrozby voči západným občanom v turistických destináciách. Vyplýva to zo Správy o činnosti SIS za rok 2016, ktorú zverejnili v pondelok na svojej internetovej stránke.

Pokiaľ ide o situáciu na Ukrajine, tú SIS nazvala „ohniskom nestability v priamom susedstve SR, pričom táto krajina patrila medzi priority spravodajskej a analytickej činnosti tajných. Správa konštatuje, že na politickej scéne v Kyjeve pretrvávalo napätie medzi jednotlivými záujmovými skupinami.

V súvislosti so samotným Ruskom správa informuje o tom, že SIS sa pri monitorovaní situácie zamerala najmä na rastúce veľmocenské ambície súčasného ruského vedenia a čoraz asertívnejšie presadzovanie ruských záujmov v Európe. Podľa informačnej služby tempo ekonomických reforiem je v Rusku pomalé, v parlamentných voľbách mimoparlamentná opozícia, tretí sektor a nezávislá tlač mali naďalej okrajové postavenie.

Situáciu na západnom Balkáne sledovala SIS najmä vzhľadom na integračné úsilie štátov a pretrvávajúce problémy spôsobené predovšetkým zlými medzietnickými vzťahmi, sociálnou situáciou, politickou nestabilitou, rozsiahlou korupciou a vplyvom radikálneho islamu. "Vývoj v krajinách západného Balkánu mal tendenciu zvyšovania miery nestability, čo je dôsledok na jednej strane zníženia aktívnej úlohy EÚ v danom regióne a na druhej strane zvyšovania angažovanosti iných krajín,“ píše SIS.

Pokiaľ ide o hrozby voči západným občanom v turistických destináciách, SIS sa v priebehu roka 2016 sústreďovala na monitorovanie bezpečnostných hrozieb pre občanov západných štátov v zahraničí najmä v turistických oblastiach nachádzajúcich sa v susedstve nestabilných štátov a v oblastiach pôsobenia slovenských humanitárnych organizácií. Ľahko dostupné miesta s vysokou koncentráciou cudzincov, najmä občanov západných štátov, ako sú hotely a hotelové rezorty, kultúrne pamiatky, nákupné centrá a reštaurácie boli preferovanými cieľmi teroristických organizácií a terčmi niekoľkých dokonaných alebo plánovaných útokov.

"Spomedzi populárnych turistických destinácií SIS zaznamenala najvážnejšie zhoršenie bezpečnostnej situácie v Turecku. Tamojšia vláda čelila trom paralelným hrozbám – kurdskému ozbrojenému separatizmu, prieniku džihádistického terorizmu zo Sýrie a ľavicovým extrémistickým skupinám,“ píše sa v správe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy