Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister kultúry Maďarič chce meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS
Zdielať na

Minister kultúry Maďarič chce meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Spor o koncesionárske poplatky minister kultúry Marek Maďarič prehral a rovnako neúspešný bol aj pri voľbe šéfa telerozhlasu, keď presadzoval Václava Miku. Prišiel ale s novým návrhom.

S návrhom prišiel iba krátko po voľbe nového šéfa telerozhlasu. Hovoril, akoby mala RTVS fungovať ekonomicky a zároveň ako ho odpolitizovať. 

V prvom bode sa venoval otázke, ako bude ďalej financovaný telerozhlas, aby bol svojim spôsobom odpolitizovaný. "Pokiaľ ide o financovanie, model takzvaných koncesionárskych poplatkov predstavuje nezávislý a transparentný systém,ktorý zodpovedá aj princípu hodnota za peniaze," vyhlásil minister. 

Zmena voľby 

V ďalšom bode sa vyjadril k spôsobe voľby riaditeľa RTVS. Maďarič chce, aby budúceho generálneho riaditeľa nevolil ani parlament, ani Rada RTVS, ale zbor voliteľov. Išlo by o ľud, presnejšie odbornú verejnosť o asi 15 členoch. Priznáva, že jeho návrh nie je zatiaľ dopracovaný, ide iba o takú myšlienku. "Z hľadiska zabezpečenia dostatočnej nezávislosti GR RTVS považujem za vhodné vytvoriť osobitný nástroj na jeho voľbu, respektíve výber. Na tento účel budem navrhovať vytvorenie zboru voliteľov, ktorý by bol zložený zo zástupcov relevantných subjektov a občianskej verejnosti,“ predstavil svoju ideu Maďarič.

Bez politického zásahu

Členstvo v zbore voliteľov by bolo nezlučiteľné s výkonom politickej funkcie. Podobný model funguje v nemeckej ZDF, či rakúskej ORF. Ani v Britskej BBC do toho nezasahujú politici.V Česku riaditeľa volí rada, v Maďarsku a Poľsku politici. V rámci V4 by sme teda boli prví, kto s tým prišiel. Návrh chce počas leta ešte prebrať a skompletizovať. Myslí si, že teraz je ten vhodný čas meniť voľbu, keďže nový systém by sa využil až o päť rokov, teda po skončení súčasnej koalície.

Zo strany politikov samotných prichádzajú na tento návrh rôzne názory. Niektorí za tým vidia účelovosť Smeru, iní ho zas berú za pozitívny krok. Za jeho návrhom stojí aj odchádzajúci riaditeľ RTVS Václav Mika. "Voľba, ktorá je postavená do roviny profesionálnej, Marek Maďarič vie o čom hovorí, lebo vyrástol v RTVS a v televízii, dáva veciam úplne iný zmysel."

Minister akceptuje Rezníka

Maďarič sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k utorkovej voľbe šéfa RTVS v parlamente, ktorú vyhral súčasný šéf TASR Jaroslav Rezník s 95 hlasmi koalície a kotlebovcov. Opozícia dala 50 hlasov súčasnému riaditeľovi Václavovi Mikovi."Výsledok druhého kola nebol prekvapením, Jaroslav Rezník bol zvolený v súlade so zákonom a veľkou väčšinou poslancov,“ povedal Maďarič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy