Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podnikateľ Alexander S., odsúdený za podplácanie, ide na slobodu
Zdielať na

Podnikateľ Alexander S., odsúdený za podplácanie, ide na slobodu

Archívna reportáž

HRNČIAROVCE NAD PARNOU / Alexander S., odsúdený na šesť rokov väzenia za podplácanie bývalej riaditeľky Daňového úradu, ide na slobodu.

O podmienečné prepustenie požiadal sám odsúdený. Okresný súd v Trnave jeho žiadosti vyhovel. Odpykal si dve tretiny trestu. Súd mu určil skúšobnú dobu na štyri roky a probačný dohľad na dva roky. 

"Z trestu som sa ponaučil, vonku budem viesť riadny život, aby som svojej rodine vynahradil stratený čas,“ povedal Alexander S.

Rozhodnutie súdu víta aj advokát odsúdeného Viktor Križiak. "Dúfam, že sa mu bude na slobode dariť, a že sa zapojí opäť do života."

Súd pri rozhodovaní o žiadosti posudzoval splnenie formálnych a materiálnych podmienok. "Hodnotenie riaditeľa ústavu na výkon trestu na odsúdeného bolo po všetkých stránkach pozitívne, podmienky na prepustenie teda spĺňal." Alexander S. navyše počas výkonu trestu absolvoval vzdelávací program Právo na každý deň a stal sa študentom Arcibiskupského gymnázia biskupa Jantauscha v Trnave.

Jeho advokát ale stále tvrdí, že skutku, ktorý sa Alexandrovi kladie za vinu sa nedopustil. Preto už podal sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva. Podľa jeho slov sa stal jeho klient obeťou justičného omylu.

Podnikatelia Alexander a jeho otec Sergej S. si v apríli 2015 na Najvyššom súde SR vypočuli právoplatný rozsudok, ktorým ich súd uznal vinných z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. Sergej dostal trest sedem rokov, syn Alexander šesťročný trest vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. 

V prípade bývalej šéfky šamorínskych daniarov Márie Z., ktorej výpoveď poslala za mreže podnikateľov S., prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podmienečne zastavil trestné stíhanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy