Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hlavnej stanici v Bruseli policajti zabránili atentátu
Zdielať na

Na hlavnej stanici v Bruseli policajti zabránili atentátu

BRUSEL / Na hlavnej stanici v Bruseli sa v utorok večer pokúsil muž o atentát. Podľa svedkov mal vykrikovať po arabsky Alláhu Akbar (Boh je veľký) a krátko na to sa ozvala explózia. Páchateľa sa vojakom podarilo takmer ihneď zneškodniť a celú stanicu a okolie zabezpečiť.

Belgická polícia uviedla, že celý "incident" má pod kontrolou a miestne médiá informovali, že polícia zneškodnila útočníka, ktorý mal na sebe samovražednú vestu s trhavinou. Podľa internetového portálu denníka La Libre Belgique bol atentátnik vážne zranený a hneď na to zneškodnený. Federálna prokuratúra uviedla, že totožnosť páchateľa nie je známa. Incident označila za teroristický útok. Prokuratúra napokon potvrdila, že zraneniam podľahol. Nikto ďalší zranený nebol. "V tejto chvíli sú policajti vo veľkom počte na stanici a všetko majú pod kontrolou," povedal hovorca polície.

Podľa bulvárneho denníku Het Laatste Nieuws mal muž kričať Alláhu akbar. Neskôr bolo počuť explóziu. Na miesto ihneď pribehli vojaci, ktorí mali útočníka postreliť.

Prevádzka na stanici bola zastavená a okolie polícia uzavrela. Evakuovali aj bruselské námestie Grand Place a uzavreli aj dve linky metra. Podľa svedkov bola na stanici počuť explózia, ktorú potvrdil aj hovorca miestnych hasičov Pierre Meys.

https://twitter.com/FoxNews/status/877259324946599937

Výbušné zariadenie chcel podozrivý spustiť vo chvíli, keď si ho všimli ozbrojené hliadky, informoval denník La Libre. V Belgicku platí zvýšený stupeň ostražitosti od minulého roku, kde pri samovražednom útoku zabili útočníci 32 ľudí v bruselskom metre a na letisku.

V Bruseli je aj editorka spravodajského portálu noviny.sk Iveta Minarovičová, ktorá bola v čase incidentu na večeri s ostatnými novinármi, ktorí sa práve nachádzajú v metropole Belgicka. "Boli sme asi tri kilometre od miesta výbuchu. Vôbec nič sme nepočuli. O výbuchu a incidente nás informovala Jana Capello, vedúca tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku. Tá nas sprevádza počas pobytu v Bruseli. Mestom sa ale ozývali policajné sirény," opísala situáciu v Bruseli naša kolegyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy