Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polopodzemné kontajnery majú zabrániť odpadovým skládkam
Zdielať na

Polopodzemné kontajnery majú zabrániť odpadovým skládkam

BRATISLAVA / Polopodzemné kontajnery už zavádzajú aj v Bratislave. Majú väčší objem ako klasické kontajnery a ich vyprázdňovanie je rýchlejšie a čistejšie.

Vo viacerých slovenských mestách zaviedli polopodzemné kontajnery, ktoré by mali zabrániť vznikajúcim kontajnerovým stanovištiam pod oknami panelákov. Kontajnery zaviedli už v Nitre, v Trnave, vo Zvolene či v Bratislave.

V hlavnom meste kontajnery zavedú v mestských častiach Ružinov, Vrakuňa a Petržalka. "Polopodzemné kontajnery sú umiestnené asi jeden a pol metra pod zemou, kde je prirodzené chladenie, nie je tam hmyz a ani zápach," hovorí Beáta Humeníková, hovorkyňa pre Odvoz a likvidáciu odpadu . 

Do jedného kontajnera sa zmestí zhruba šesť kusov klasických 1100 litrových kontajnerov, ktoré nájdeme na bežných sídliskách. Takéto kontajnery sa vyprázdňujú nadvihnutím hydraulickou rukou. Výhodou je aj to, že sa do nich nezmestí nadmerný odpad a zabránia aj vyberaniu obsahu. 

Celý proces vyprázdňovania je jednoduchší, čistejší a rýchlejší. Kontajnery zároveň netreba nikam presúvať a tak ich plánujú uzamknúť na všetkých lokalitách.

Vynachádzavosť vyberačovať odpadkov je problémom napríklad v Michalovciach. Maroš Voronič preto skonštruoval kontajner s pedálom, do ktorého sa nedá dostať tak ľahko. "Ľudia v tom musia mať komfort a musí to byť odolné aj voči vandalizmu. Je to náročnejšie, hoci to vyzerá jednoducho," hovorí konštruktér Voronič, ktorého kontajnery sa budú zavádzať po celom meste.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy