Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Víkend začneme s tropickými teplotami
Zdielať na

Víkend začneme s tropickými teplotami

BRATISLAVA / Májové počasie nám pripravuje pekné slnečné a aj teplé dni. Slnko totiž prehrieva vzduch už na teplotu vyššiu ako 25°C. Práve touto hodnotou je v meteorológii zadefinovaný letný deň.

Prúdenie teplého vzduchu od juhu pred rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku nad západnou časťou Európy k nám prináša teplý suchý vzduch. V ňom sa teplota dvíha až na 28°C.

V piatok sa teplota ešte zdvihne a nie je vylúčený aj prvý tropický deň, t.j. deň, keď maximálna teplota dosahuje aspoň 30°C. Piatkové maximum bude od 22 na severe po 29°C a nie je vylúčená na Podunajskej nížine aj spomínaná prvá tridsiatka.
V sobotu sa frontálne rozhranie zo západnej časti Európy dostane bližšie k nášmu územiu. Zostane slnečno, ale v západnej časti krajiny bude postupne oblakov viac a objavia sa prehánky, prípadne aj búrky. Denná teplota dosiahne od 23 do 28°C, na krajnom západe a severozápade miestami okolo 21°C.  Vietor od juhu, na západe od severozápadu do 25 km/h. Vietor bude pri búrkach zosilovať.
V nedeľu už bude na celom Slovensku viac oblakov, častejšie sa objavia prehánky, búrky a jemne sa ochladí. Maximálna teplota od 20 do 25°C, na severe bude chladnejšie. Vietor od severu do 25 km/h, prechodne v nárazoch okolo 45 km/h.

Oblačné počasie s prehánkami a teplotou do 25 °C sa udrží aj v pondelok, potom by sa teplota mala zase zdvihnúť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy