Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podvodníci obrali dôchodcu o 700 eur, vymysleli si príbeh o synovi
Zdielať na

Podvodníci obrali dôchodcu o 700 eur, vymysleli si príbeh o synovi

NOVÉ ZÁMKY / Obeťou podomových podvodníkov sa stal dôchodca z Gbeliec. Napriek tomu, že je na svoj vek vo veľmi dobre kondícii, nechal sa oklamať. Neznámy muž predstieral telefonát s jeho synom a dôchodcu okradol o 700 eur.

Muž zazvonil pri dverách 75-ročného Jána s príbehom, že priniesol postrek, ktorý si mal objednať jeho syn. Starší pán spočiatku nerozumel, keďže o ničom nevedel, ale podvodník pohotovo reagoval. "Domáci pán sa spýtal, ktorý syn a muž za plotom povedal, že ten vyšší," informuje Renáta Čuháková, hovorkyňa policajného zboru v Nitre. 

Volali synovi

Dôchodcu presvedčil fiktívny telefonát predajcu s jeho synom. Rozprával o kúpe postreku, ako aj o finančnom vyrovnaní. "Toto bolo okolo pol desiatej, hovorí, že ešte musí napísať, že jak sa to má miešať, položil sem tú bandasku, zašli sme dovnútra a hovorí, že mu mám 50 eur vrátiť ," spomína Ján. Takto oklamaný domáci pozval muža do letnej kuchyne. Do deja ale vstúpil ďalší muž, ktorý mal byť kamarátom predajcu. Poprosil o kúsok drôtu. Po tom, ako dôchodca odišiel do garáže po drôt, druhý z mužov vybrakoval peňaženku. 

Dôchodca si uvedomil až neskoro, že niečo nie je v poriadku. Keď dobehol do kuchyne, z peňaženky zmizli jeho úspory. "Obrali ho o 700 eur a ušli na tmavočervenom osobnom aute s maďarským evidenčným číslom. Išlo o dvojicu mladých asi 30-ročných mužov zavalitých postáv.informuje Čuháková.

Lúpili ďalej

Podvodníkom to nestačil. Rovnaký scenár s postrekom, ktorý posiela syn, použili aj popoludní, v dome dôchodcov v 80 kilometrov vzdialenej Okoči. Zistili, kde majú domáci úspory, keď požiadali o rozmenenie peňazí a následne ich obrali o 8 tisíc eur. 

Polícia po maďarsky hovoriacich páchateľoch pátra a zároveň upozorňuje občanov, aby si dávali pozor na cudzích ľudí. "Polícia opäť vyzýva občanov akéhokoľvek veku k opatrnosti pri komunikácii s cudzími ľuďmi. Nevpúšťajte nikoho cudzieho do dvorov rodinných domov a už vôbec nie do domu, alebo bytu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy