Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre povodne uzavreli Čertovicu, Demänovskú dolinu aj Slovenský raj
Zdielať na

Pre povodne uzavreli Čertovicu, Demänovskú dolinu aj Slovenský raj

Archívne video

BRATISLAVA / Povodne potrápili Slovákov aj počas noci. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okres Liptovský Mikuláš výstrahu 3. stupňa pred povodňami z trvalých dažďov. V sobotu uzavreli z bezpečnostných dôvodov cestu do Jasnej. Po piatkových záplavách je Demänovská dolina neprístupná. Neprejazdná je aj Čertovica.

Celá Demänovská dolina je pre autá uzavretá. Veľká voda poškodila veľkú časť prístupovej cesty. V Demänovskej Doline strhlo časť cesty, rovnako i v Jánskej doline a v Malužinej. V Liptovskom Jáne zaplavilo cestu k bytovkám neďaleko futbalového ihriska. Najhoršie to bolo v Demänovej, kde sa vyliala rieka Demänovka, píše sa na stránke Mikulášske krimi, ktorá sa venuje aktuálnym udalostiam v Liptovskom Mikuláši a jeho okolí.
Uzavretá Demänovská dolina turistov neodradila a išli do demänovských jaskýň pešo. Museli tak prejsť približne 5 kilometrovú trasu po vlastných, keďže doprava bola pre autá uzavretá.

Pre poškodenú cestu uzavreli na neurčito už v piatok večer aj horský priechod Čertovica. Pri obci Malužiná zaliala voda cestu a zničila most. 

Roklina Suchá Belá je až do odvolania uzavretá z dôvodu vysokého stavu vody a poškodenia technických zariadení. Suchá Belá je súčasťou Slovenského raja, ktorý ročne navštívi takmer milión turistov. 

Spadnuté stromy a vyslobodzovanie

"V súvislosti s poveternostnou situáciou a búrkovou činnosťou zasahovali hasiči najčastejšie v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. V prvom spomínanom kraji zasahovali hasiči od piatku 7:00 do 6:00 hodiny sobotného rána celkom 52-krát," informuje hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová.
Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, vyslobodenie vozidiel a posádky uviaznutých v rozvodnených tokoch, odčerpávanie vody, stavanie protipovodňových zábran. Celkom zasahovalo 97 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 35 kusmi hasičskej techniky a až 226 dobrovoľných hasičov s 53 kusmi hasičskej techniky.
"Príslušníci v Banskobystrickom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou a búrkovou činnosťou celkom 18-krát. Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, čerpanie vody z pivničných priestorov a iné protipovodňové opatrenia. Celkom zasahovalo 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených 9 ks hasičskej techniky," dodáva Farkasová. 
Demänová, Bodice, Demänovská Dolina

Demänová, Bodice, Demänovská Dolina

http://www.michalpaska.sk

​Demänovská dolina

Hasiči bojovali so zvýšenou vodou aj v Demänovskej doline a na ďalších tokoch. Rieka Demänovka sa vyliala na viacerých miestach. Polícia uzatvorila vstup do doliny.

Vodný živel na niektorých miestach podmyl aj podložie vozovky, ktorej časť sa prepadla. Protipovodňové zábrany stavali hasiči aj s dobrovoľníkmi aj na dolnom toku Demänovky v mestskej časti Palúdzka. Na pomoc prišli aj dobrovoľní hasiči zo Zuberca. "V obci Demänovská Dolina na vodnom toku Demänovka vodohospodári odstraňovali nánosy a naplaveniny na sprietočnenie a zkapacitnenie koryta vodného toku, boli nasadené ťažké mechanizmy. Práce začali včera, pokračovali aj v priebehu dnešného dňa," uviedol s tým, že vodný tok zalial cestu, ktorá je stále neprejazdná.

Takto vyzerala povodeň v Demänovskej doline. ZDROJ: http://www.michalpaska.sk.

​​Profesionáli aj dobrovoľníci

Zvládnuť situáciu v okrese Liptovskí Mikuláš pomáhali aj profesionálni hasiči z okresu Martin, Dolný Kubín, k dispozícii boli aj špeciálne jednotky a posily zo záchrannej brigády z Humenného, potvrdila riaditeľka Okresného riaditeľstva HaZZ v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová. Pomáhali aj dobrovoľní hasiči z okolitých okresov.

Veľký počet hasičov bol podľa Krajčiovej nasadený aj v Liptovskom Jáne. Opatrenia robili aj vo Svätom Kríži, Galovanoch a na Nižnej Boci. "V súčasnosti hladina riek opadla, niektoré sily a prostriedky boli ponechané na ďalší monitoring na mieste, na mnohých miestach už boli zrušené protipovodňové bariéry,“ dodala.

Na hornom toku Váhu je už od piatka vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Stanica Čierny Váh hlásila ešte v sobotu o piatej hodine ráno stav hladiny 140 centimetrov.

Ako informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava, na viacerých miestach boli vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity (v pôsobnosti Odštepných závodov Banská Bystrica a Piešťany). "Hladiny vodných tokov už dosiahli maximum, ich výška sa postupne znižuje. Pracovníci SVP postupne opravujú poškodené brehy. Ohrozeným obciam poskytli tiež vrecia na stavanie provizórnych zátarasov," informoval.

Druhý stupeň povodňovej aktivity platil počas soboty pre celý okres Brezno: 


​Pomáhajú vodné nádrže

"Vplyvom intenzívnych zrážok došlo ku výraznému nárastu hladín vodných tokov a boli vyhlásené tri stupne povodňovej aktivity (PA) v obciach Mýto pod Ďumbierom - Štiavnička, Bystrá a Jasenie. Dva stupne PA boli vyhlásené v Bystrej - Bystrianka, Banská Bystrica - Hron, a vo Zvolene," uviedol. Na týchto miestach došlo ku vybreženiu vodných tokov a poškodeniam brehov. Vodné toky už dosiahli maximálnu hladinu. Po opadnutí hladiny budú pracovníci SVP sanovať poškodené brehy lomovým kameňom.

V sobotu vodohospodári zasahovali aj v obci Boca (rieka Bocianka). Zvýšená hladina poškodila brehy, boli sanované lomovým kameňom. Situáciu výrazne ovplyvnila aj manipulácia na vodných nádržiach Oravská priehrada a Liptovská Mara. "Liptovská Mara má ešte voľný objem cca 50 milióna metrov kubických," uviedol. 

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), vodný tok Čierny Váh prekročil tretí stupeň povodňovej aktivity a rieka Orava prekročila druhý stupeň povodňovej aktivity.

Takto to vyzeral v sobotu v Dubnici nad Váhom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy