Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
KĽDR vykonala ďalší raketový test, USA hovoria o jadrovom útoku
Zdielať na

KĽDR vykonala ďalší raketový test, USA hovoria o jadrovom útoku

Archívna reportáž

PCHJONGJANG / Severná Kórea otestovala v sobotu skoro ráno miestneho času balistickú raketu, skúška ale nebola úspešná. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na zdroj z juhokórejskej armády. Test prišiel v dobe mimoriadne vyostrených vzťahov medzi KĽDR a Spojenými štátmi. Severokórejský test odsúdili Južná Kórea aj Japonsko. Americký prezident Donald Trump na twitteri uviedol, že Pchjongjang testom preukázal neúctu k Číne.

Predstaviteľ americkej vlády povedal stanici ABC News, že išlo o raketu stredného doletu, ktorá sa rozpadla niekoľko minút po štarte. Podľa hovorcu americkej armády neopustila raketa severokórejskej územia a pre Spojené štáty nepredstavovala hrozbu.

Raketu vystrelili z oblasti severne od metropoly Pchjongjang, uviedla agentúra Jonhap. CNN s odvolaním sa na vládny zdroj informovala, že išlo zrejme o raketu stredného doletu typu KN-17. Správy o tom, či raketa dosiahla Japonské more, sa líšia. Podľa zdroja CNN vybuchla ešte nad pevninou, iné zdroje uvádzajú, že sa rozpadla nad vodou.

Jadrové testy

Testy rakiet zakazujú Severnej Kórei rezolúcie BR OSN, KĽDR ale tieto skúšky napriek tomu pravidelne vykonáva. CNN spočítala, že od Trumpovho nástupu do funkcie na začiatku roka bol najnovší test už deviaty v poradí.

Americkí vládni činitelia na čele s Trumpom dali opakovane najavo, že USA sú odhodlané prinútiť KĽDR k ukončeniu jadrového a raketového programu všetkými prostriedkami, vrátane vojenských v nevyhnutnom prípade. Pentagon vyslal do oblasti americkú lietadlovú loď USS Carl Vinson ako ukážku sily amerického námorníctva. Pchjongjang ale nedávno oznámil, že bude v testovaní rakiet pokračovať.

"Svojim raketovým testom, hoci neúspešným, prejavila Severná Kórea neúctu k prianiam Číny a jej váženého prezidenta (Si Ťin-pchinga). To je zlé," napísal Trump na twitteri.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/858100088253669376

Čína sa hnevá

Peking dal v posledných dňoch najavo silnejúci kritiku na adresu Pchjongjangu a podľa amerického ministra zahraničia Rexa Tillersona Čína KĽDR pohrozila, že za vykonanie jadrovej skúšky uvalí na severokórejský režim jednostranné sankcie. Trump v rozhovore pre Reuters, zverejnenom v piatok, ocenil prístup čínskeho prezidenta k riešeniu severokórejskej otázky.

Juhokórejské ministerstvo zahraničia test označilo za "očividné" porušenie rezolúcií OSN a najnovšiu ukážku "agresivity a ľahkomyseľnosti" Severnej Kórey. Len niekoľko hodín pred severokórejským testom sa v piatok kvôli KĽDR zišla Bezpečnostná rada OSN. Generálny tajomník OSN António Guterres rokovania rady vyslovil obavy z možného vojenského konfliktu na Kórejskom polostrove. Tillerson varoval, že hrozba severokórejského jadrového útoku je úplne reálna, a vyzval, aby OSN uvalila na Pchjongjang nové sankcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy