Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Hlbokom nad Váhom dal starosta postaviť pamätné tabule Tisovi
Zdielať na

V Hlbokom nad Váhom dal starosta postaviť pamätné tabule Tisovi

HLBOKÉ NAD VÁHOM / Starosta obce Hlboké nad Váhom netají svoj obdiv k prezidentovi vojnového slovenského štátu, ktorý bol odsúdený za vlastizradu. Dokonca považoval za potrebné, aby mal Jozef Tiso v obci dve pamätné tabule. Ani jedna z nich dlho nezostala celá.

Dušan Pinčík zdôrazňuje, že to bola jeho vlastná iniciatíva. Starosta sa rozhodol sám. V kamenárstve dal vyrobiť dve tabule, ktoré zaplatil za svoje peniaze. Uhradil aj ďalšie náklady. Pinčík, ako hlava obce vraví, že na to, aby umiestnil pamätník vedľa kalvárie nad dedinou, nepotreboval súhlas miestnych poslancov. Tabule na mieste ale dlho nevydržali, niekto ich rozbil. "Ten, ktorý rozbíja po celej republike tabule, možno ten istý, čo aj v Bytči rozbil," myslí si starosta.

Starosta mal na mysli košického výtvarníka, ktorý je známy tým, že si zobral na mušku viaceré sporné pamätníky. "Tabuľu vnímam negatívne, som veľmi rád, že nemala dlhú životnosť. Mám s tým spoločné len to, že som niekoho, možno, inšpiroval,“ myslí si Ľuboš Lorenz, výtvarník a aktivista. Polícia sa zaoberá týmto prípadom z hľadiska poškodenia. Podľa špecialistky na trestné právo sa na Tisove tabule treba pozrieť aj z iného uhla. "Či to nie je možné posudzovať aj ako popieranie zločinu politických režimov, zločinov, založených na určitej fašistickej ideológii," dodáva špecialistka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy