Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Počet požiarov od komínov stúpa. Ľudia podceňujú čistenie
Zdielať na

Počet požiarov od komínov stúpa. Ľudia podceňujú čistenie

BRATISLAVA / V minulom roku stúpol počet požiarov od komínov o viac ako 100 percent. Podľa kominárov ľudia začali viac kúriť tuhým palivom, čím sa viac zanášajú komíny. Mnohí ich čistenie podceňujú. Aj keď zákon hovorí ako často sa to má robiť, ľudia si z toho ťažkú hlavu nerobia.

Napriek tomu, že na Slovensku je vyše 300 kominárov, nie všetci ľudia si dávajú pravidelne čistiť komíny. Podpísal sa pod to alarmujúci nárast požiarov od komínov. Ako sme sa dozvedeli od prezidenta Komory kominárov Slovenska, kým v roku 2015 bolo 800 požiarov, v roku 2016 sa počet zvýšil na 1700 požiarov.

"Je tam veľa usadenín v komínovom telese, ktoré sa potom vznietia a ak sú v blízkosti komínového telesa nejaké drevené konštrukcie, potom sa ten oheň prenáša ďalej na stavby," hovorí Milan Deák, prezident Komory kominárov Slovenska.  

Ako často má prísť kominár do domu závisí od toho, čím ľudia kúria. "Podľa platných zákonov sa komíny na tuhé palivo čistia trikrát do roka a na plyn dvakrát do roka," vysvetľuje kominár Daniel Baček.

Keďže nikto nekontroluje, ako často bol v dome kominár, ľudia ho volajú tak, ako si zmyslia. "Niekto je poctivý a dáva si to robiť aspoň raz do roka a niekto po troch rokoch, po štyroch, po piatich ..." hovorí Baček. 

Napríklad v susednom Rakúsku majú zákonom pridelenú kontrolu komína štyrikrát do roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy