Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pracovné návyky Rómom stále chýbajú, výskumníci ponúkajú riešenie
Zdielať na

Pracovné návyky Rómom stále chýbajú, výskumníci ponúkajú riešenie

BRATISLAVA, PODHORANY / Povinné odpracovanie dávky v hmotnej núdzi formou práce pre obec pracovné návyky Rómov nevytvárajú. Potvrdil to rozsiahly výskum. Riešením by mal byť väčší priestor na rekvalifikáciu a tých najlepších by si obce mali zamestnať natrvalo.

V porovnaní s riadnym zamestnaním Rómovia pracujú pre obec za výrazne menej než je minimálna mzda. "Síce ráno možno vstanú kvôli práci, ale nemajú zaručené, že budú pracovať za normálnu mzdu. Chýba totiž systémové opatrenie," myslí si výskumníčka Jarmila Lajčáková. "Minimálna hodinová mzda je 2,50. Pre Rómov to vychádza okolo 1,90 eur na hodinu," doplnila Lajčáková.

Mestám a obciam navrhujú viacero riešení. Podľa výskumníkov z Centra pre výskum etnicity a kultúry by zamestnávanie malo fungovať na báze dobrovoľnosti. "Do budúcna by mali získať nejakú zručnosť, ktorú budú vedieť uplatniť na trhu práce a boli motivovaní tým, že dostanú miesto napríklad v novo pripravovaných sociálnych podnikoch," doplnila Lajčáková. 

Napríklad v Skalici už starosta prijal ponuku, aby si by si rómske ženy odpracovali dávku v hmotnej núdzi namiesto zametania chodníkov v škole. "Z tohto pohľadu môžeme hovoriť o pridanej hodnote, ak títo ľudia budú využití na iné práce. Niektoré samosprávy takto zamestnávajú ľudí napríklad v komunitných centrách, prípadne ako administratívnych pracovníkov alebo sa starajú o starých ľudí," povedal hovorca zo Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy