Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
USA zbombardovali Asadovi leteckú základňu, Rusom sa to nepáči
Zdielať na

USA zbombardovali Asadovi leteckú základňu, Rusom sa to nepáči

WASHINGTON / Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Išlo o reakciu na tohtotýždňový chemický útok v severosýrskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov.

Americký raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát urobil zo Spojených štátov partnera Islamského štátu (IS). Uvádza sa to vo vyhlásení sýrskych ozbrojených síl citovanom televíziou Sky News. Podľa velenia sýrskej armády bol americký raketový útok aktom "donebavolajúcej agresie".

Strely Tomahawk boli odpálené z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl, informovala agentúra AP.

Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta.

Samotný Trump vyhlásil, že atak na sýrsku základňu bol nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA.

Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy v ostatných dňoch zazneli varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.

Británia rozhodnutie USA podporila, Irán naopak odsúdil

Británia "plne podporuje" rozhodnutie Spojených štátov podniknúť raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát z amerických torpédoborcov operujúcich v Stredozemnom mori.

"Ide o adekvátnu odpoveď na barbarský útok chemickými zbraňami, ktorý podnikol sýrsky režim," povedal pre spravodajskú televíziu Sky News britský minister obrany Michael Fallon, ktorý zároveň uviedol, že o pláne zaútočiť na Šajrát ho vo štvrtok večer informoval šéf amerického rezortu obrany generál James Mattis.

Fallon tiež povedal, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada nemá z dlhodobého hľadiska budúcnosť, a dodal, že americký útok na Šajrát nechápe "ako začiatok iného vojenského ťaženia" v Sýrii.

Podobná reakcia prišla aj z Ankary. Turecko privítalo americký raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát a označilo ho za "významný a zmysluplný".

"Je nevyhnutné, aby medzinárodné spoločenstvo Asadov režim dôkladne potrestalo. Vzdušné útoky vnímame pozitívne, ale sme presvedčení, že to treba dotiahnuť do konca. Barbarstvo Asadovho režimu treba okamžite zastaviť," uviedol vicepremiér Numan Kurtulmuš a dodal, že americký vojenský zásah by mohol pomôcť urýchliť mierové úsilie v Sýrii.

Česká republika chápe vojenský zásah USA v Sýrii ako snahu predísť ďalším chemickým útokom proti civilnému obyvateľstvu. V reakcii na dnešný americký raketový útok na základňu sýrskej armády v provincii Homs to na Twitteri uviedlo ministerstvo zahraničných vecí ČR. "Dúfajme, že rýchla reakcia prezidenta (Donalda) Trumpa pomôže tomu, aby sa v Sýrii chemické útoky už neopakovali. Aj naďalej je zrejmé, že na definitívne ukončenie vojny v Sýrii bude potrebná široká dohoda, zahŕňajúca sýrsku vládu i opozíciu, Západ, Rusko aj Irán," napísal Sobotka.

Naopak Teherán americký útok odsúdil. Dnešný raketový útok Spojených štátov na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát "je jednostranná, nebezpečná a ničivá akcia, ktorá je v rozpore s princípmi medzinárodného práva," uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghasemí. 

Útok si vyžiadal obete na životoch

Americký raketový útok na leteckú základňu sýrskych vládnych síl v provincii Homs na západe Sýrie si vyžiadal obete na životoch a spôsobil veľké materiálne škody, uviedol dnes guvernér provincie Homs Talál Barází.

"Hasiči a príslušníci civilnej ochrany už dve hodiny pracujú na likvidácii požiaru (spôsobeného útokom) a evakuácii zranených a tých, ktorí na letisku zomreli mučeníckou smrťou," povedal pre agentúru DPA Barází.

Presný počet obetí zatiaľ podľa guvernéra Homsu nie je známy. "Americké bombardovanie oslabilo schopnosť Sýrie viesť vojnu proti terorizmu," dodal Barází.

Približne 60 riadených striel typu Tomahawk bolo odpálených v noci nadnes z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom sa stala letecká základňa sýrskych vládnych síl Šajrát.

Išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho nástupu do funkcie amerického prezidenta v januári tohto roka.

Cieľom amerických rakiet sa stala letecká základňa, odkiaľ údajne štartovali lietadlá, ktoré údajne zaútočili chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún, pričom zahynulo takmer 100 ľudí.

Rusov vopred informovali

Pentagón zdôraznil, že o americkom raketovom útoku na leteckú základňu sýrskych vládnych síl bolo vopred informované Rusko, ktoré je kľúčovým spojencom Damasku.

Hovorca Pentagónu Jeff Davis tiež prízvukoval, že rakety nezasiahli tú časť základne, v ktorej sa mohli nachádzať príslušníci ruskej armády.

Podľa hovorcu sa Pentagón v priebehu štvrtka niekoľkokrát spojil s predstaviteľmi ruskej armády. Využil pritom komunikačný kanál, ktorý bol zriadený s cieľom predísť náhodnému stretu ruských a amerických síl v Sýrii v rámci boja proti Islamskému štátu.

Na sýrsku základňu Šajrat bolo podľa hovorcu Pentagónu vystrelených 59 striel, ktoré boli nasmerované na tam nachádzajúce sa lietadlá, hangáre, sklady munície a zásobníky paliva, protilietadlové zbrane a radary.

Existujú pritom náznaky, že vznikli veľké škody na lietadlách a ďalšom vybavení základne, informovala agentúra Reuters.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson obhajoval atak na základňu s tým, že išlo o primeranú odvetu za tohtotýždňový chemický útok sýrskych vládnych síl v provincii Idlib.

Obvinil pritom Rusko z toho, že nedokázalo zaistiť to, aby režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada odovzdal medzinárodnému spoločenstvu všetky chemické zbrane, ako sa to malo stať na základe dohody z roku 2013.

Rusko vo štvrtok, ešte pred americkým útokom, na pôde OSN varovalo, že prípadný vojenský zásah USA v Sýrii bude mať negatívne dôsledky. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN pritom poukázal na vnútorný rozvrat, ktorý vznikol v dôsledku intervencií v Iraku a Líbyi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy