Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stredná Európa je odpadkovým košom potravín, vyhlásil Orbán
Zdielať na

Stredná Európa je odpadkovým košom potravín, vyhlásil Orbán

VARŠAVA / Nie viac či menej Európy, ale lepšiu Európu - týmito slovami opísala poľská premiérka víziu európskej budúcnosti, na ktorej sa zhoduje aj so svojimi tromi mužskými kolegami v rámci vyšehrádskej štvorky. Stretnutie premiérov V4 vo Varšave navrhol slovenský predseda vlády Robert Fico. Jednou z hlavných tém bolo rozdielne zloženie potravín rovnakej značky u nás a v iných krajinách Európskej únie.

V budove poľského úradu vlády vo Varšave prebiehali paralelne rokovania premiérov V4 a ministrov poľnohospodárstva štyroch krajín. Slovenskú stranu zastupoval aj šéf štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Najtvrdšie slová použil maďarský prremiér Viktor Orbán, jednak hovoril o novom, svetovom poriadku, v ktorom si aj Európa musí nájsť svoje miesto a ohľadne dvojitého metra na potraviny vyhlásil, že stredná Európa je akýmsi odpadkovým košom európskeho potravinárskeho priemyslu. 

Premiéri V4 sa zhodli na tom, že ohľadne rozličného zloženia rovnakých potravín budú na európsku komisiu vyvíjať tlak. Robert Fico, ktorý narýchlo zvolaný summit vo Varšave inicioval, dokonca nevylúčil ani občiansku iniciatívu, teda celoeurópsky zber podpisov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy