Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výbor udelil Dankovi pokutu takmer 2 650 eur
Zdielať na

Výbor udelil Dankovi pokutu takmer 2 650 eur

BRATISLAVA / Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií prijal uznesenie a predsedovi parlamentu a lídrovi Slovenskej národnej strany (SNS) Andrejovi Dankovi uložil pokutu vo výške trojnásobku priemerného mesačného platu v národnom hospodárstve v roku 2015, čo je takmer 2 650 eur.

"Prijali sme uznesenie a výbor konštatoval, že predseda SNS poskytol pôžičku politickej strane a ukladá mu pokutu,“ povedal po rokovaní výboru predseda výboru Martin Poliačik (SaS). Andrej Danko vo svojom majetkovom priznaní neuviedol, že svojej strane poskytol pred parlamentnými voľbami pôžičku 293 tisíc eur. 

Podľa zákona musí verejný funkcionár v oznámení uviesť svoje majetkové pomery, ktorými sú podľa zákona aj "vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty, ktorej menovitá hodnota presahuje 35 násobok minimálnej mzdy".

Poliačik pripomenul, že tá bola minulý rok 380 eur. Jej 35 násobok predstavuje podľa neho 13 300 eur.  Výbor začal konanie aj voči dvom poslancom NR SR Andrejovi Hrnčiarovi a Eduardovi Adamčíkovi, ktorí v majetkovom priznaní neuviedli pôžičku voči strane Sieť. Ako uviedli, sú pripravení niesť za pochybenie zodpovednosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy