Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Takto postupujte pri likvidácii auta v zahraničí
Zdielať na

Takto postupujte pri likvidácii auta v zahraničí

BRATISLAVA / Tisíce Slovákov ročne cestujú autom na dovolenku do zahraničia, najmä do Chorvátska. Čo robiť v situácii, keď sa vám v cudzine nenávratne pokazí auto? Nepojazdný vrak môžete zlikvidovať aj v zahraničí.

Auto môžete odovzdať na vrakovisku aj v krajinách Európskej únie. Pozor, firma ale musí mať povolenie na ekologickú likvidáciu áut. "Vozidlo je možné odovzdať na spracovanie aj v cudzine, kde je potrebné žiadať o vydanie potvrdenia, že vozidlo bude skutočne určené na likvidáciu," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

Aby ste následne vedeli auto na Slovensku trvale vyradiť z evidencie, mali by ste v zahraničí postupovať nasledujúcim spôsobom. "Odovzdať tam vozidlo a odtiaľ si vypýtať doklad. Prídu na Slovensko, nechajú si ho preložiť do slovenčiny a na základe tohto dokladu im bez problémov polícia trvale vyradí vozidlo z evidencie," hovorí Jaroslav Kováč, majiteľ autovrakoviska.  

Certifikát o ekolikvidácii je platný v rámci celej Európskej únii a krajiny si ho navzájom uznávajú.

Na to, aby ste autovrak vedeli v zahraničí ekologicky zlikvidovať a odovzdať ho na autovrakovisku, budete potrebovať veľký technický preukaz. Ten by ste však podľa správnosti nemali mať so sebou v aute.  Preto je dobré mať zo sebou aspoň kópiu veľkého techničáku, najmä pokiaľ cestujete so starším autom do zahraničia. Nikdy neviete, kedy ho môžete potrebovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy