Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reportér TV JOJ Rasťo Striško z Istanbulu: Podľa svedkyne útočili viacerí
Zdielať na

Reportér TV JOJ Rasťo Striško z Istanbulu: Podľa svedkyne útočili viacerí

ISTANBUL / K teroristickému útoku v istanbulskom klube z noci zo Silvestra na Nový rok sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. Urobila tak prostredníctvom agentúry Amak, ktorú islamisti ku komunikácii so svetom používajú. Turecká polícia v súvislosti s atentátom zadržala ôsmich podozrivých.

Zatiaľ neznámemu strelcovi, ktorý by podľa špekulácií tureckých médií mohol pochádzať z Uzbekistanu alebo Kirgizska a ktorý v noci na nedeľu v klube Reina v európskej časti najväčšieho tureckého pozabíjal 39 účastníkov novoročných osláv, sú turecké úrady údajne na stope. 

Úrady zverejnili aj zrnité fotografie muža, ktorého z krvavého masakru podozrievajú. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş oznámil, že polícia získala odtlačky a základné informácie o vzhľade "teroristu."

Útočník s niekým komunikoval

Podľa jednej zo svedkýň, ktorá bola v osudnú noc v klube tiež, ale útočníkov bolo viac. "Počula som streľbu a videla som muža so samopalom. S niekým komunikoval. Videla som, ako si nabíjajú zbrane, hodili sme sa na zem. Kričali na seba, nebol to iba jeden útočník," tvrdí Nilufa Ylmas. 

Spravodajský server novín Hürriyet oznámil, že turecké úrady v súvislosti s atentátom zadržali až osem osôb. Z čoho ich ale polícia podozrieva, zatiaľ nie je jasné. 

Podľa agentúry Anadolu medzi 39 obeťami atentátu je 27 cudzincov. Takmer 70 ľudí sa pri útoku zranilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy