Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Platia zmeny v zákonoch. Spozornieť by mali právnické osoby, cyklisti aj extrémisti
Zdielať na

Platia zmeny v zákonoch. Spozornieť by mali právnické osoby, cyklisti aj extrémisti

BRATISLAVA / S príchodom nového roka prišli aj viaceré zmeny v našej legislatíve. Napríklad právnické osoby bude možné trestať za viac trestných činov a za útok na zdravotnícky personál hrozí prísnejší postih. Zmeny pocítia aj cyklisti, ktorí už nebudú musieť po vypití alkoholu bicykel domov tlačiť.

Trestná zodpovednosť právnických osôb síce platí na Slovensku od 1.júla minulého roku, včerajším dňom začala platiť novela tohto zákona. Ako to už býva, po pár mesiacoch sa ukázali určité nedostatky, ktoré boli upravené. Kým mnohé firmy sa často dopúšťajú hlavne podvodného konania, paradoxne podvod pre právnické osoby nebol trestný. Novela tento nedostatok odstránila a pribudlo ďalších takmer 20 trestných činov, za ktoré možno právnické osoby trestať. Je medzi nimi aj šírenie toxikománie, všetky typy podvodu, úpadok či neoprávnené podnikanie.

STUP: Viaceré zmeny nastali aj v trestnom zákone. Po novom patrí medzi chránené osoby aj zdravotnícky personál. Podnet na ministerstvá dali samotní záchranári a zdravotníci.

majerský viceprezident SKZZ: stupňujú sa útoky na záchranárov...

KOM: Okrem toho sa výraznejšie menia aj trestné činy extrémizmu. Trestné už bude aj založenie, podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo podnecovanie k rasovej a etnickej nenávisti. Trestaná bude osoba, ktorá verejne podnecuje k takejto nenávisti nielen pre skutočnú príslušnosť osoby k rase, či náboženstvu, ale aj keď sa o takejto príslušnosti len domnieva.

STUp: V súvislosti s extrémimzmom pribudne v tresnom zákne nový trestný čin apartheid a diskriminácia skupiny osôb. Za uplatňovanie apartheidu teda politiky oddelených rás a diskrimináciu osôb hrozí až 15 ročné väzenie.

KOM: Zmeny nastali aj v zákone o cestnej premávke. Doteraz cyklisti po vypití jedného piva museli z bicykla zosadnúť a ísť pešo, ináč im hrozila pokuta a policajti nad nimi oči veru neprivierali. Po búrlivých diskusiách majú nakoniec cyklisti povolené vypiť si tak, aby nafúkali maximálne pol promile alkoholu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy