Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Arktické mrazy zasiahnu Slovensko! Teplota bude pod - 20°C
Zdielať na

Arktické mrazy zasiahnu Slovensko! Teplota bude pod - 20°C

SLOVENSKO / Aj keď v nížinách sneh nie je, teploty pod nulou a vysoká vlhkosť vzduchu priniesla romantickú zimnú náladu aj do nížin. Ak sa vám zdá chladno a studeno, je to iba tréning na arktické teploty, ktoré zasiahnu Slovensko.

V utorok prejde cez naše územie studený front, odohrá sa to prevažne v nočných hodinách. Na mnohých miestach sa rozsneží, častejšie sa sneh objaví na severe územia. Zajtrajšia teplota cez deň bude od -5 do 0, na juhozápade bude do 4 °C. "Rozfúka sa silný vietor od severozápadu, na horách od výšky asi 1 500 metrov pozor na víchricu," varuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Sneženie na viacerých miestach

Streda bude v znamení presúvajúceho sa frontálneho systému spojeného s nížou nad Pobaltím cez naše územie ďalej na juhovýchod. Bude prevládať zamračená obloha, na mnohých miestach bude snežiť, na juhozápade to bude prechodne aj dážď so snehom, bude fúkať a na horách bude naďalej víchrica. Denná teplota od -4 do 3 °C, na juhozápade aj teplejšie.

Vo štvrtok k nám začne prúdiť od severovýchodu studený akrtický vzduch. Bude prevládať prevažne veľká oblačnosť a bude snežiť. Na severných návetriach môže spadnúť lokálne viac ako 35 centimetrov snehu, ale exponované lokality na Orave, Kysucich, severovýchode môžu mať snehu ešte viac. "Je pravdepodobné, že si sneh nájde cestu aj do nížin západného a stredného Slovenska," uviedla Miriam Jarošová.

Denná teplota bude od -3 do 2°C, ale na severe iba od -7 do -3°C. Čerstvý severný vietor s priemernou rýchlosťou do 35 km/h, v nárazoch okolo 60 km/h bude ešte umocňovať pocit chladu. Na horách naďalej búrlivý vietor až víchrica.

Arktická zima

Natekajúci studený vzduch sa prejaví už na nočnej teplote zo štvrtka na piatok. Teplota poklesne na -9 až -13, ale na severe, v dolinách a kotlinách od -13 do -19°C. Cez deň v piatok bude chladno, pri premenlivej oblačnosti na celom území pod nulou, na severe -13 až -7, na juhozápade -3 až -7°C. Pri snežení a vetre pozor na tvorbu snehových jazykov a závejov! Vietor jemne zoslabne .

V sobotu bude veľmi mrazivé ráno, noc bude jasná, vietor sa upokojí a tak teplota poklesne na -12 až -18, na severe, v dolinách a kotlinách -18 až -25°C, ale nájdu sa aj lokality s pravdepodobnou ešte nižšou teplotou, napr. Červený Kláštor, Podolínec, Pribylina, ale aj Oravská Lesná, či doliny na Pohroní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy