Jasno
14°
Bratislava
Opitý turista v Tatrách spadol do rokliny, zasahoval vrtuľník
Zdielať na

Opitý turista v Tatrách spadol do rokliny, zasahoval vrtuľník

VYSOKÉ TATRY / O veľkom štastí môže hovoriť turista, ktorý sa vybral do Tatier. Počas túry sa totiž priveľmi potúžil alkoholom a odpadol do priekopy vedľa turistického chodníka. Keď ho záchranári našli, mal telesnú teplotu iba niekoľko stupňov a v krvi viac ako dva a pol promile.

Turista sa vybral na túru po asfaltovej ceste na Morské oko. Informáciu o jeho zmiznutí nahlásila záchranárom jeho manželka, po tom ako sa nevrátil ani po niekoľkých hodinách domov.

Po nezvestnom mužovi sa rozhodli záchranári pátrať aj zo vzduchu. Keďže poľský záchranársky vrtuľník je v servise, museli použiť policajný.

Spadol do priekopy

Turista spadol do priekopy. záchranári mali preto obrovský problém s jeho hľadaním. Po niekoľkých hodinách jeho stopu zachytil pátrací pes. "Našli sme ho v priekope medzi lístím. Bol v bezvedomí, no dýchal. Jeho telesná teplota bol iba sedem stupňov Celzia," uviedol záchranár Andrzej Maciata.

Záchranári muža okamžite zateplili a pokúšali sa ho dostať na palubu vrtuľníka. Bojovali doslova s každou sekundou. Silno podchladeného turistu previezol vrtuľník do nemocnice v poľskom Zakopanom. Muž sa však pravdepodobne počas túry opil v dôsledku čoho upadol do bezvedomia. Podľa lekárov mal v krvi 2,7 promile alkoholu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy