Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Školská inšpekcia bude vyšetrovať 39 stredných škôl a gymnázií
Zdielať na

Školská inšpekcia bude vyšetrovať 39 stredných škôl a gymnázií

BRATISLAVA / Štátna školská inšpekcia bude vyšetrovať takmer 40 škôl, ktoré pravdepodobne podvádzali pri písaní externej časti maturitnej skúšky. Kontrole sa nevyhnú ani samotní učitelia. Podľa analýzy odpoveďových hárkov, ktorú minulý týždeň dokončil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania, si mohli žiaci v niektorých školách našepkávať, či dokonca riešiť úlohy spoločne.

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania celé mesiace porovnával odpoveďové hárky so zasadacím poriadkom aj štúdijnými výsledkami jednotlivých žiakov.

A opäť sa ukázalo, že nie všade maturovali so školským poriadkom. A že nie vždy platí viac hláv, viac rozumu. Triedy, v ktorých maturitu s najväčšou pravdepodobnosťou písali tímovo, znovu nachytali na odpovediach, ktoré označili nesprávne.

Spochybnenie maturity

Opakujú sa aj ďalšie scenáre smutne známe z predchádzajúcich rokov - prepisovanie odpoveďových hárkov, alebo nekorektné hodnotenie učiteľov. Zaujímavé však je, že nie vždy sa snažili svojim žiakom pomôcť.

Zistenia aj podrobné analýzy priebehu externej časti maturitnej skúšky na 39 školách ústav tento týždeň odovzdal Štátnej školskej inšpekcii a tá čoskoro začne šetrenie. Výsledky maturít sa už spätne spochybniť nedajú a dokazovanie je veľmi ťažké.

Priznanie učiteľa

Už v marci, keď sme sa podvodom pri písomných maturitách venovali prvý krát, sme do redakcie dostali anonymný list od učiteľa z východného Slovenka. V ňom nám podrobne popísal, ako sa predpisy obchádzajú u nich. Deje sa to dokonca údajne na pokyn samotného riaditeľa školy a do dnes za to nikto potrestaný nebol.

​Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania chce preto do dvoch rokov prispôsobiť systém tak, aby bolo možné vyhodnocovať elektronicky aj odpovede, ktoré sa do hárkov vpisujú ručne. Štátna školská inšpekcia zas vidí riešenie v tom, aby na žiakov dozerali učitelia z iných škôl. Je však jasné, že tento rok sa ešte prísnejšie maturovať nebude. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy