Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ovplyvnia americké voľby život Slovákov?
Zdielať na

Ovplyvnia americké voľby život Slovákov?

BRATISLAVA / Donald Trump alebo Hillary Clinton. Výsledok amerických volieb sa dotkne aj Slovákov. A to nielen tých, ktorí žijú a pracujú v Spojených štátoch. Čo od jednotlivých kandidátov môžeme očakávať?

Juraj Kušnír, ktorý z USA sprostredkúva študentom letné pracovné pobyty, sa neobáva, že by výsledok volieb jeho podnikanie narušil. Obáva sa skôr toho, že po víťazstve Donalda Trumpa by jeho voliči začali otvorene prejavovať nevraživosť voči cudzincom. 

Analytici: dôvod na paniku nie je 

Slovenskí analytici sa zhodujú v jednom. Pre Európanov a teda aj Slovákov je prijateľnejšia Hillary Clinton. Jej politika sa dá ľahšie predvídať. Donald Trump je podľa nich neriadená strela plná prekvapení. Pred časom napríklad vyhlásil, že NATO bude pomáhať len členom, ktorí riadne prispievajú na jeho chod. 

Slovensko dlhodobo prispieva menej ako by malo. Dôvod na paniku ale podľa analytikov nie je. "Systém je nastavený tak, že ani Donald Trump by nebol schopný donútiť USA, aby z NATO vystúpili," uviedol Dušan Fischer, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA).

"Vyhlásenia sú populistické. Hovorí to, čo chcú voliči počuť. Najmä na vidieku a ne to, čo reálne urobí," hovorí Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik CEPI. "Už len koketovanie s tým a spôsob, ako o veciach hovorí mimo kľúčových dohôd, je problém. On niekedy vidí zahraničnú politiku ako biznis. Ja dostanem niečo, ty dostaneš niečo," dodáva bývalý slovenský veľvyslanec v USA Martin Bútora. 

Ekonomiku neovplyvnia​

Výsledky volieb by nemali ovplyvniť slovenskú ekonomiku či fungovanie významných firiem, ako je napríklad US Steel v Košiciach. Skôr sa to odrazí na zahraničných trhoch. "Ak vyhrá Hillary Clinton, je pravdepodobné, že dolár posilní. Ak Donald Trump, tak zrejme oslabí," uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. 

"Som presvedčený, že lepšou kandidátkou by bola Hillary Clinton najmä pre jej skúsenosti. Na druhej strane by som ani z Trumpa nerobil strašiaka, administratíva ho ukočíruje," myslí si Jaroslav Naď. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy