Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Automatom na mlieko hrozí na Slovensku koniec
Zdielať na

Automatom na mlieko hrozí na Slovensku koniec

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Mliečna kríza si vyberá svoju daň. Výkupné ceny mlieka sú nízke, farmári bez dotácii živoria a kúpiť skutočne čerstvé mlieko je už takmer nemožné. Postupne sa vytrácajú aj mliekomaty, aj z miest, kde by to čakal málokto. Príkladom je Liptovský Mikuláš, kde si mlieko z automatu už nekúpite.

Od zrušenia posledného automatu na mlieko V Liptovskom Mikuláši prešli už dva roky. Podobný osud zrejme čaká aj ostatné automaty v iných mestách. "Za august sa zrušilo 164 mliečnych automatov v rámci celého Slovenska," uviedla hovorkyňa Poľnohospodárskej a potravinovej komory Jana Holeciová.

Dôvodov, prečo postupne automaty miznú, je viacero. Jednak sa minuli štátne dotácie, zákazníci radšej kupujú potraviny pod jednou strechou a potom je to cena. "Zrejme pre samotných prevádzkovateľov nesplnili svoj účel. Možno množstvom predaného mlieka, možno efektívnosťou a náročnosťou hygieny,“ povedal Ján Blcháč primátor Liptovského Mikuláša. "Samozrejme, dlhodobo niečo vyrábať so stratou sa neoplatí a preto aj mliečne automaty postupne zanikali a zanikajú," dodala Jana Holeciová.

Dôvodov je veľa

Keď sa k tomu všetkému pridajú aj ďalšie dôvody, rozhodnutiu ich prevádzkovateľov sa nemožno čudovať. "Každý deň tam dodávať čerstvé mlieko, dezinfikovať. Prichádzali k tomu také komplikácie ako vandalizmus,“ povedala Janka Pacigová z Agrie Liptovský Ondrej. Starať sa o automaty so spotrebou radovo v stovkách litrov sa preto neoplatí.

Najmä obyvatelia väčších miest sú tak odkázaní na mlieko z obchodov a k tomu skutočne čerstvému sa nedostanú. "Je dobré vedieť o nejakej farme v okolí, ktorá je schopná z dvora predávať mlieko," dodala Janka Pacigová. O návrat automatov na mlieko by mohol "vyprovokovať" zvýšený záujem verejnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy