Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bruselskí úradníci navštívili Keňu, páčil sa im slovenský projekt
Zdielať na

Bruselskí úradníci navštívili Keňu, páčil sa im slovenský projekt

KEŇA / Politika sa nedá robiť len tak od stola. Aj preto Slovensko, ako predsednícka krajina, predstavilo bruselským úradníkom projekty a stratégie boja proti chudobe vo svete. Delegácii z Bruselu sa v Afrike najviac páčil práve slovenský rozvojový projekt.

Delegáti z členských krajín Európskej únie vyšli v Keni do terénu. Takmer dvadsiatku úradníkov neodradili ani africké prašné cesty či páliace slnko. Ako prvý navštívili projekt podporovaný slovenskou vládou – továreň na spracovanie kešu a makadamiových orieškov.

"Je úžasné ako sa vďaka malej podpore dokáže efektívne pomáhať z chudoby toľkým ľuďom. Továreň zamestnáva viac ako 200 ľudí a je tiež spoľahlivým odberateľom pre stovky farmárov z celej krajiny," hovorí delegátka EÚ z Francúzska Marianne Barkar-Cowdy.

Udržateľný ekonomický rast, zelená energia a riešenie migračnej krízy- toto boli hlavné témy návštevy delegácie z Európskej únie. Viacerí delegáti zostali zaskočení, keď v kenskej Olkarii objavili najväčšiu geotermálnu elektráreň Afriky. Navyše vybavenú modernými technológiami.

Energia z prameňov

"Elektráreň existuje už 35 rokov. Až vďaka Európskej investičnej banke a partnerom z Nemecka a Francúzka vieme výrobu energie z horúcich prameňov zefektívniť. Dnes zelená energia pokrýva viac ako polovicu spotreby elektriny v Keni," povedal riaditeľ energetickej spoločnosti Albert Mugo.

Po geotermálnej energii Keni patrí aj iné prvenstvo. Na jej území sa nachádzajú dva najväčšie utečenecké tábory sveta. V jednom z nich, v Kakume, ukončila svoju pracovnú cestu aj európska delegácie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy