Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Adopcie detí cudzincami v Keni končia, zakázala ich vláda
Zdielať na

Adopcie detí cudzincami v Keni končia, zakázala ich vláda

KEŇA / Adopcie afrických detí cudzincami je strastiplná tortúra, ktorú vydržia iba odhodlaní rodičia. Nestačí len kopa peňazí. Reportérka TV JOJ Silvia Mabena sa porozprávala so švédskym párom, ktorý si adopotoval dievčatko.

Pre bežného smrteľníka je adopcia náročný byrokratický proces. "Nie je to tak, že prídete a vyberiete si. Dieťa odporúča adopčná agentúra," tvrdí adoptívny otec zo Švédska Anders Themnér.

"Opustíte prácu a mesiace žijete v cudzine. Bez záruky, že dieťa bude vaše," dodáva adoptívna švédska matka Charlotte Themnér.

Preverovanie zázemia

Anders a Lotta žili v Keni 10 mesiacov, kým sa dvojročná Teressa stala ich oficiálnou dcérkou. Absolvovali súdne pojednávania, návštevy sociálnych pracovníkov a dôkladné prešetrovanie ich finančného a sociálneho zázemia.

"Bolo to stresujúce, ale úžasné. O dievčatku sme dlho snívali," hovorí Charlotte. "Hneď sme si ju zamilovali, no museli sme si získať jej srdce," dodáva adoptívny otec Anders.

Vláda adopcie zakázala

Terresa, ktorú si Švédi adoptovali, je jedno z posledných kenských detí, ktoré vyrastie v zahraničnej rodine. Medzinárodné adopcie tamojšia vláda zakázala. "Pre kultúrne dôvody Keňania chcú, aby deti vyrastali v krajine, kde majú korene." uviedla riaditeľka detského domova Eve Wafula.

Kenské detské domovy sú preplnené. Nekončia v nich len siroty. V veľkej väčšine ide o opustené deti, ktoré sa našli pred domovmi alebo v odpadkových košoch.

"Pre deti staršie ako šesť mesiacov prakticky neexistuje šanca, že sa dostanú do rodiny. Keňania si adoptujú iba bábätká," hovorí adoptívna matka zo Švédska Charlotte. Nádejou pre deti bez rodičov zostávajú adopcie na diaľku.

V Keni nakrúcala reportérka Silvia Mabena:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy