Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Oriešky. Aj tak Slovensko rieši problémovú Afriku
Zdielať na

Oriešky. Aj tak Slovensko rieši problémovú Afriku

NAIROBI / Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je na na oficiálnej návšteve v Keni. V africkej krajine je prvýkrát a zaujímal sa o slovenské projekty.

"Nejde nám o to, aby sme mali projekty, ktoré s odchodom našich peňazí zaniknú ale aby sme ich posúvali ďalej," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. 

Po stretnutiach s kenskými vládnymi predstaviteľmi otvoril slovenský minister na pôde úradu OSN v Nairobi výstavu prác detí zo Slovenska. Témou sú ľudské práva. Na tie sa v Keni pre zúfalú chudobu nie vždy dbá.

Práve na najchudobnejších sa zameriavajú zdravotné a vzdelávacie slovenské projekty. Minister Lajčák sa s prvou dámou Kene pozreli na vyhľadávanú slovenskú kliniku na predmestí hlavného mesta i rehabilitačné centrum pre deti z ulice.

Vďaka Slovensku sa zvýšila zamestnanosť

Minister Lajčák navštívil aj továreň na výrobu kešu a makadiamových orieškov. Táto továreň dokazuje, že do rozvojového programu patria aj podnikatelia. Slovenská vláda podporila jej tréningový program pre drobných pestovateľov a továreň expandovala na svetové trhy.

"Vďaka našej pomoci, nášmu projektu sa zvýšila zamestnanosť z 35 žien na 270. Zvýšila sa produkcia, ľudia majú prácu a obživu a sú Slovensku za pomoc vďační," hovorí Lajčák.

"Žena si hľadá prácu veľmi ťažko. Aj ja som bola dlho nezamestnaná. Vďaka tejto práci som rodičom na dedine kúpila kozy a deťom som zaplatila školu," hovorí zamestnankyňa továrne Irine Kalunda.

Podpora projektov

Slovenská vláda v súčasnosti podporuje v Keni približne dvadsať projektov. Niektorí rozvojové aktivity malého Slovenska vo veľkej africkej krajine kritizujú. "Tí, ktorí sa majú lepšie, pomáhajú tým, ktorí sa majú horšie...Slovensko bolo prijímateľom rozvojovej pomoci, prvé roky po osamostatnení sa, ale od roku 2003 my poskytujeme rozvojovú pomoc," dodáva Lajčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy