Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lajčák chce diskutovať o Ukrajine, Rusi nemajú rokovanie v pláne
Zdielať na

Lajčák chce diskutovať o Ukrajine, Rusi nemajú rokovanie v pláne

Zdroj: SITA

BRATISLAVA/MOSKVA / Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si nevie predstaviť, že by nikto zo slovenskej vlády nehovoril s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom o situácii na Ukrajine počas osláv 70. výročia Slovenského národného povstania. Moskva ale nemá v pláne rokovať so zástupcami slovenskej vlády.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý sa v piatok zúčastní na oslavách Povstania v Banskej Bystrici, nemá v pláne rokovať so zástupcami slovenskej vlády.

Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku tak v piatok reagovalo na vyjadrenia ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý si nevie predstaviť, že by nikto zo slovenskej vlády nehovoril s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom o situácii na Ukrajine.

"Veľvyslanectvo má česť informovať, že program návštevy ruského ministra obrany na Slovensku nepredpokladá oficiálne rokovania so zástupcami slovenskej vlády," uvádza sa vo vyhlásení ruskej ambasády, ktoré dnes poskytli viacerým médiám.

Lajčák chce hovoriť

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si nevie predstaviť, že by nikto zo slovenskej vlády nehovoril s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom o situácii na Ukrajine počas toho, ako sa ruský minister zúčastní ma oslavách 70. výročia SNP. A to aj napriek tomu, že sem Šojgu prichádza na spomienkové podujatie.

Chcú mu tlmočiť stanovisko, ktoré zastáva Slovenská republika ako člen EÚ. "My nehovoríme jednu vec v Bruseli a druhú v Bratislave a tretiu vec trebárs v Moskve," povedal Lajčák v stredu po rokovaní vlády s tým, že to platí aj v prípade témy sankcií.

Premiér Robert Fico opakovane označil vzájomné sankcie EÚ a Ruska pre napätie na Ukrajine za nezmyselné. "To, že sankcie schvaľujeme neznamená, že každý je z nich nadšený. Ale my sme nikdy nepovedali, že sme proti nim alebo že ich blokujeme. Čiže netreba hľadať rozpory tam, kde nie sú," dodal minister zahraničných vecí.

Šojgu príde na oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania. Bývalý prezident Ivan Gašparovič ešte v máji pozval na oslavy prezidentov tých štátov, ktorých príslušníci sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944 a 1945.

Putin nepríde

V prípade Ruska teda pozvánka patrila prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ale nepríde - na podujatí sa zúčastní namiesto neho minister obrany Sergej Šojgu. Účasť už potvrdili prezidenti Česka a Poľska Miloš Zeman a Bronislaw Komorowski.

Šojgu sa stal ministrom obrany v roku 2012. Médiá o ňom písali ako o blízkom spojencovi prezidenta Vladimira Putina, ktorého často sprevádza na jeho obľúbených rybačkách, poľovačkách či potápačských expedíciách.

Údajne zriedka poskytuje rozhovory a jeho základná charakteristika je "neotrasiteľne lojálny". 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy