Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obama v Keni prekvapuje. V príhovoroch sa vyjadruje swahilsky
Zdielať na

Obama v Keni prekvapuje. V príhovoroch sa vyjadruje swahilsky

NAIROBI / Prezident Barack Obama je v Keni ozajstnou superstar. V príhovoroch ohuruje swahilskými výrazmi a tiež dokázal, že dianie v krajine svojho otca sleduje. Viacerí Keňania by amerického prezidenta dokonca chceli vidieť v miestnej politike. Nevadí im ani to, že kenskú spoločnosť Barack Obama nevníma len cez ružové okuliare.

Obama počas vystúpenia na nairobskom štadióne Kasarani ostro kritizoval všetky neblahé javy kenskej spoločnosti. O korupcii, napätí medzi etnikami či podradnom postavení žien hovoril spôsobom, akoby v africkej krajine žil a dôverne ju poznal. Keňu pritom naposledy navštívil pred deviatimi rokmi ešte ako senátor Illinois.

"Zaobchádzať so ženami, ako občanmi druhej kategórie, je zlá tradícia, je to spiatočnícke,” povedal v príhovore. "Ľudia si hovoria, že keď nebude prezident Ameriky, mal by prísť do Kene a robiť politiku tu. Každý by ho tu volil,” tvrdí obyvateľ Nairobi Mike.

Nevlastná sestra

Barack Obama pred médiami  priznal , že do Kene ho dotiahla nevlastná sestra Auma, ktorá mu je blízka. Poradcovia prezidentovi návštevu totiž neodporúčali.

Pre Ameriku sú problémom obvinenia z povolebných násilností, ktorým čelia kenskí lídri. Hoci prezidenta Uhuru Kenyattu nedávno medzinárodný trestný súd obvinení pre nedostatok dôkazov zbavil, Obamova návšteva v krajine sa nedá považovať za oficiálnu.

V Nairobi je redaktorka Silvia Mabhena:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy