Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vzácne chvíle Baracka Obamu. V Keni sa stretol s rodinou
Zdielať na

Vzácne chvíle Baracka Obamu. V Keni sa stretol s rodinou

NAIROBI / Americký prezident Barack Obama počas prvého dňa návštevy Kene, odkiaľ pochádza jeho otec, večeral so svojou nevlastnou starou matkou, sestrou a ďalšími vzdialenejšími príbuznými. Lietadlo s Obamom na palube pristálo v piatok večer v kenskej metropole Nairobi, kde má šéf Bieleho domu otvoriť konferenciu o podpore podnikania v Afrike. Neskôr sa presunie do Etiópie.

Po privítaní na letisku najvyššími kenskými predstaviteľmi, vrátane prezidenta Uhuru Kenyattu, previezli Obamu v policajnej kolóne ulicami Nairobi.

Už niekoľko hodín pred jeho plánovaným prechodom zablokovala polícia hlavné cestné ťahy v meste, ktoré inak trpí častými dopravnými zápchami. Zástupy Keňanov lemovali trasu, kadiaľ mali viezť Obamu do jeho hotela, a nadšene ho zdravili.

V hoteli sa potom prezident stretol so ženou, ktorú volá "Granny" (Babička) alebo tiež "Mama Sarah", ktorá vychovávala jeho otca. 

Obama sa zhováral s početnou rodinou usadenou za veľkými stolmi v reštaurácii hotela.

Baracka Obamu na letisku čakal kenský prezident Uhuru Kanyatta a jeho nevlastná sestra Auma Obama.

SITA

Boj proti terorizmu

Obamove rodinné väzby premenili cestu, ktorá by sa inak zameriavala na boj proti terorizmu a obchod, na veľmi osobnú záležitosť. Neočakáva sa ale, že navštívi aj dedinu, kde je pochovaný jeho otec.

Keňa je dôležitým spojencom Západu v boji proti somálskej islamskej radikálnej skupine aš-Šabáb. Organizácia stála za útokom na nákupné centrum v Nairobi v roku 2013, ktorý si vyžiadal 67 obetí, a je tiež zodpovedná za aprílový atentát na kenskú univerzitu so 148 obeťami.

Barack Obama je v Keni, pozrite si reportáž Silvie Mabheny priamo z Nairobi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy