Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matku s dcérou po vojne rozdelili. Stretli sa po 70 rokoch
Zdielať na

Matku s dcérou po vojne rozdelili. Stretli sa po 70 rokoch

RÍM / Deväťdesiatjedenročná Talianka sa stretla so svojou 71 ročnou dcérou. Matku s dieťaťom od seba odlúčili na konci druhej svetovej vojny. V pátraní Margot Bachmann pomáhal aj Červený kríž a dokumentačné stredisko, ktoré sa zaoberá vojnovou históriou.

Matka pochádzala zo severotalianskej dediny v oblasti Emilia Romagna. Odtiaľ ju poslali do Nemecka a tam v roku 1944 otehotnela s nemeckým vojakom. Jeho rodina si dieťa vzala a matka sa v roku 1945 vrátila domov bez dcéry, píše Il Quotidiano Italiano

Bachmann vedela, že jej matka bola Talianka a myslela si, že už zomrela. Otcova rodina si totiž nepriala, aby sa snažila matku kontaktovať. Až keď otec minulý rok zomrel, obrátila sa na Medzinárodnú pátraciu službu a zistila, že matka stále žije.

Stretnutie po 70 rokoch

Ženy sa stretli cez víkend v dedine Novellara, kde staršia z nich žije.

"Keď som začala pátrať, aby som sa o nej niečo dozvedela, nepredstavovala som si, že ju raz objímem. Otec mi zakázal ju hľadať, ale ja som to spravila po jeho smrti s podporou mojej sestry," prezradila Bachmann.

Hovorkyňa talianskeho Červeného kríža Laura Bastianett prípad považuje za zázrak. "Stretnutie matky s dcérou po takej dobe je vzácne. Obyčajne sa stretnú bratia a sestry. Ľudí, ktorí prežili vojnu, už žije málo," vyhlásila.

Novovzniknuté múzeum holokaustu v Seredi získalo deportačný vozeň z obdobia druhej svetovej vojny. Stovky slovenských Židov v ňom prežili posledné dni svojho života. Konečná zastávka bola v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy