Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Železnice chystajú nový prepravný poriadok, kotlebovské hliadky z vlakov vyhodia
Zdielať na

Železnice chystajú nový prepravný poriadok, kotlebovské hliadky z vlakov vyhodia

BRATISLAVA / Hliadky v zelených straníckych tričkách, ktoré do niektorých slovenských vlakov vyslal banskobystrický župan Marian Kotleba, pravdepodobne končia. Železničná spoločnosť zmenila znenie prepravného poriadku a upresnila, aké činnosti smú respektíve nesmú bežní cestujúci vykonávať vo vlakoch.

Okrem bezpečnosti cestujúcich chce železničná spoločnosť zamedziť aj tomu, aby boli vlaky zneužívané na politické ciele. 

"Železničná spoločnosť Slovensko pripravuje viacero opatrení, ktorými chce zvýšiť pocit bezpečnosti cestujúcich vo vlakoch, ale zároveň zamedziť zneužívaniu vlakov na politickú reklamu a nebude to ani tolerovať," uviedla Železničná spoločnosť vo svojom stanovisku. 

Hliadky vysadia

Prepravná spoločnosť môže po novom kotlebovské hliadky vysadiť na najbližšej stanici. "Bez písomného súhlasu ZSSK je zakázané podnikať alebo vstupovať do vlakov ZSSK za týmto účelom, vykonávať predaj, propagáciu alebo prieskum ponúk, respektíve zber dát na uvedené účely, uskutočňovať politickú agitáciu, podporu alebo popularizáciu názvu, značky, programu alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, umiestňovať alebo rozdávať letáky," uvádza spoločnosť v stanovisku. 

Cestujúci sa nemusia báť

Individuállni cestujúci sa nemusia obávať, že by ich vylúčili z prepravy len za to, že cestujú vlakom a majú na sebe tričko napríkad s logom firmy, časopisu, hudobnej skupiny, futbalového tímu či politickej strany. "Politické strany by mali vedieť, že na propagáciu alebo rozdávanie letákov vo vlakoch ZSSK je potrebná štandardná dohoda so Železničnou spoločnosťou Slovensko a dodržiavanie zákonov Slovenskej republiky," znie ďalej v stanovisku.

"Ak napríklad niekto s takýmto tričkom po vlaku chodí, komunikuje s ľuďmi a upozorňuje ich na program politickej strany, svoju činnosť zaznamenáva na kameru a následne ju zverejní na stránke politickej strany, tu sa zrejme o politickú reklamu jedná," píše v stanovisku Železničná spoločnosť Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy