Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hliadky v osadách by mali pokračovať, podľa starostov fungovali
Zdielať na

Hliadky v osadách by mali pokračovať, podľa starostov fungovali

TATRY / V podtatranských obciach skončili projekty rómskych hliadok, ktoré sa v minulosti osvedčili. Problémom sú peniaze, ktoré boli iba na určitý čas. Starostovia tvrdia, že zánik hliadok sa okamžite prejavil na bezpečnosti a poriadku v osadách aj ich okolí.

Členovia hliadok často pracujú ďalej aj bez odmeny, ale obyvatelia osád ich bez oficiálneho statusu menej rešpektujú.

"My sa nádejame, že sa v tom bude pokračovať, že tento projekt neskončí," hovorí starosta Huncoviec Jozef Majerčák. Aj ostatní starostovia obcí, kde žije početná rómska komunita verili, že projekt rómskych hliadok neskončí.

Len pozitívne

Hliadky sa v minulosti osvedčili. Ich členovia boli priamo z osád, dokonale v nich poznali pomery. V obciach a osadách sa vďaka nim znížila sa kriminalita i počet záškolákov. Rómske hliadky dávali v osadách pozor aj na bezpečnosť zasahujúcich hasičov a záchranárov. Úzko spolupracovali s políciou.

"Len pozitívne musíme hodnotiť celú činnosť rómskych hliadok," informuje starosta Veľkej Lomnice Peter Duda. "Teraz nie je možné sa zaujímať o tento grant, pretože nebola vyhlásená výzva," povedal starosta Batizoviec Gabriel Bodnár.

Pokračujú zadarmo

Starostovia podtatranských obcí peniaze určené pre hliadky už nedostanú.  "Keď prídu policajti, alebo záchranári, bez nás nemajú šancu. Či o jednej, či o druhej ráno, zobudia ma a spolupracujem. Aj keď oficiálne nerobíme, chceme, aby ten poriadok bol," hovorí člen Rómskej občianskej hliadky. Ľudia si na hliadky zvykli a stále vyhľadávajú ich pomoc.

"Sú menej akceptovaní zo strany Rómskej komunity, ako keď mali oficiálny status príslušníka Rómskej občianskej hliadky," vysvetľuje podstatu problému Majerčák. Nervozita v osadách začína stúpať. Cítia to starostovia, obyvatelia obcí aj samotných osád.

Obnova hliadok

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity potvrdil, že úrad chce obnoviť funkciu hliadok a hľadá možnosti pokračovania v projekte aj s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na mieste bola redaktorka Zuzana Pojedincová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy