Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kotlebove hliadky majú za vzor SA a Hlinkovu gardu
Zdielať na

Kotlebove hliadky majú za vzor SA a Hlinkovu gardu

BRATISLAVA / Banskobystrický župan sa rozhodol vyslať do vlakov svojich ľudí, vraj aby dohliadali na poriadok a bezpečnosť. A popri tom porozdávali propagačné materiály svojej strany. Železnice si neobjednali žiadnu ochrannú službu, ani nepodpísali zmluvu o šírení letákov. A nad celou iniciatívou sú mračná neblahých historických spomienok.

Tento týždeň Marian Kotleba zaviedol špeciálne hliadky vo vlakoch, ktorých veliteľom bude poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko, Peter Krupa.

Trojčlenné hliadky budú podľa Kotlebu tvoriť špeciálne vycvičení muži odolní voči stresu a fyzicky zdatní. Dôvodom je vraj to, že štát nevie ochrániť slušných ľudí.

Maliar s fúzikmi

Mnohí majú pri zmienke o svojvoľných, dokonca ozbrojených straníckych hliadkach zimomriavky. "Toto už všetko bolo, a to sa len opakuje ako vzorové. Skloňuje sa to podľa vzoru SA a Hlinkovej gardy," povedala historička Katarína Zavacká.

Svojich ostrých chlapcov v rovnošate mal už pred získaním moci aj malý neúspešný rakúsky maliar s fúzikmi.

Pozrite si analýzu moderátorov Novín o 17:

Sociologička upozorňuje na to, že v demokratickom štáte nemôže suplovať bezpečnostné zložky niekto samozvaný. Takéto kroky sú podľa Silvie Porubänovej nebezpečné.

"V súčasnosti je takáto domobrana namierená proti Rómom a utečencom, ale história nás učí, že tá skupina sa môže ľubovoľne rozrastať.  Navyše častokrát samotní mladí muži, ktorí majú "chrániť" sú agresormi," povedala sociologička Silvia Porubänová.

Obťažovanie cestujúcich

Železnice aj polícia však tvrdí, že podobné hliadky z vlakov vykázať nemôžu. "My môžeme voči nim zakročiť v prípade, že prekročia prepravný poriadok, alebo zákony SR," informuje hovorkyňa železníc Jana Morháčová. A to už možno hliadky prekročili, keď šírili letáky o domobrane a o potrebe tvrdo zasiahnuť proti cigánskemu teroru.

"Je to svojvoľná aktivita, ktorá je navyše v rozpore s pravidlami, pretože je to obťažovanie cestujúcich," povedala hovorkyňa železníc.

Župan klame

"V letákoch sa objavujú výrazy, ktoré aj ja subjektívne vnímam ako podozrenie zo spáchania trestného činu extrémistického," hovorí policajný prezident Tibor Gašpar.

Banskobystrický župan klame, keď tvrdí, že zoznam rizikových vlakov dostal od železníc. "ŽSSR nikomu neposkytovala zoznam nejakých vlakov, takýto zoznam nebol vypracovaný. Takýto materiál neexistuje, toto je vymyslená aktivita," povedala Morháčová.

Pokiaľ cestujúcim prítomnosť Kotlebovcov vo vlaku prekáža, môžu to nahlásiť.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy