Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súdy budú tolerovať drogy pre vlastnú potrebu, dostanú tabuľku s gramážami
Zdielať na

Súdy budú tolerovať drogy pre vlastnú potrebu, dostanú tabuľku s gramážami

BRATISLAVA / Prednedávnom sa Krajský súd v Bratislave zaoberal prípadom muža, ktorý prechovával pervitín. Senát rozhodol, že držba jednorazovej dávky, ktorá je zrejme pre vlastnú spotrebu, nie je trestným činom. Podľa portálu sme.sk súdy nabáda, aby tak postupovali aj v ďalších prípadoch.

Ministerstvo spravodlivosti by malo do konca volebného obdobia vypracovať tabuľku s gramážou všetkých známych drog, v ktorej bude jasne stanovené - aká veľká je obvyklá jednorázová dávka. Ak obvinený toto množstvo nepresiahne, nebude trestne stíhaný.

Rozsudky

"Je dobré povedať, že nehovoríme o dekriminalizácii. Hovoríme o nastavení jasných konkrétnych pravidiel v rámci trestných kódexov," povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Ministerstvo zatiaľ o podrobnostiach hovoriť nechce. Nevylučuje však, že sa bude opierať aj o rozsudky, ktoré už slovenské súdy vydali.

Menej ako 100 miligramov

Nulová tolerancia totiž už ani dnes nie je samozrejmosťou. Krajský súd v Bratislave vydal prednedávnom rozhodnutie, že nie je možné stíhať človeka, u ktorého bol zaistený metamfetamín v množstve menšom ako 100 miligramov a rok pred tým rovnako rozhodol v prípade prechovávania marihuany, ktorá vážila menej ako pol gramu - teda menej ako bežná tabaková cigareta.

Diskusie na túto tému sa na ministerstve spravodlivosti vedú už niekoľko rokov. Príliš tvrdé tresty a záznam na celý život - najmä pre príležitostných užívateľov ľahkých drog, ktorí sú neraz ledva dospelí, odborníci vnímajú ako veľký problém.

"Výskumy naznačujú, že to nemá žiaden význam, lepšie je s takýmito ľuďmi pracovať," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Pozrite si reportáž redaktorky Dany Strculovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy