Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V materských školách majú problém s deťmi, ktoré majú poruchy výživy
Zdielať na

V materských školách majú problém s deťmi, ktoré majú poruchy výživy

BRATISLAVA / Rodičia, ktorí zistia, že majú doma škôlkara s cukrovkou, celiakiou či neznášanlivosťou laktózy vedia, že bezstarostné dni, keď ich deti jedli, to čo im pripravili v škôlke, sú preč. Lucia má 4-ročnú dcéru, ktorá trpí intoleranciou na mlieko. V jedálni materskej školy sa stretla s negatívnym prístupom a bojí sa, aby dcérku nemusela nechať doma.

Na niektorých materských školách nemajú problém podávať deťom s poruchami výživy špeciálnu stravu, ktorú im rodičia prinesú. Sú ale aj také škôlky, ktoré rodičom vyjsť v ústrety nechcú.

"My sa bránime, škôlka sa bráni, teda respektíve jedáleň, lebo nikto nechceme porušovať predpisy," vysvetľuje mama Lucia. Jedáleň  v materskej škole sa podľa mamičky bojí, aby tým, ako budú stravu skladovať, dieťaťu neublížil,i a tak hľadajú riešenia, ako si vyjsť navzájom v ústrety.

Prihrievanie a servírovanie

"Úrad verejného zdravotníctva v rámci legislatívy neprikazuje nič špeciálne, čo sa týka prípravy jedál pre deti so zdravotnými problémami," povedala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

"Jediné, čo by sme od nich žiadali, by volo, aby im to prihrievali a vlastne servírovali," hovorí Lucia. S tým úrad problém nemá. Stačí ak rodič prinesie potvrdenie a o diagnóze a všetko je len na dohode rodiča a materskej školy.

Môže aj nemusí

"Škola nemusí samozrejme súhlasiť lebo nemá to technické a personálne vybavenie, aby mohla pripravovať takéto pokrmy," hovorí Skalická. Pri niektorých poruchách výživy je potrebné dodržiavať určité hygienické zásady, a to aj pri obyčajnom skladovaní potravín či obedov.

Reportáž spracovala redaktorka Alexandra Kepazová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy