Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenská literatúra dávno nezažila takýto spor, ministerstvo rieši vulgarizmy
Zdielať na

Slovenská literatúra dávno nezažila takýto spor, ministerstvo rieši vulgarizmy

BRATISLAVA / Patrí kniha Sekerou a nožom do povinnej literatúry alebo nie? Na túto otázku hľadali kompetentní odpoveď opäť. Minister školstva opäť rokoval so zástupcami učiteľov a vyhlásil, že špeciálna komisia prehodnotí nielen knihu Dušana Taragela a Petra Pišťanka, ale aj ostatné na zozname povinnej literatúry.

Komisia na ministerstve školstva sa znova vráti k prehľadu povinnej literatúry. Na dnešnom brífingu to povedal minister školstva Peter Plavčan s tým, že rozhodol, aby komisia opäť zasadala. Zároveň zdôraznil, že prehnané vulgarizmy do povinnej literatúry nepatria.

Otázka povinnej literatúry sa otvorila po tom, ako Združenie katolíckych škôl Slovenska požiadalo koncom apríla ministerstvo školstva o stiahnutie knihy Petra Pišťanka a Dušana Taragela: Sekerou a nožom z povinnej literatúry pre stredoškolákov.

Nespokojní s povinnou literatúrou

Odborná komisia na ministerstve najprv rozhodla, že kniha ostane súčasťou povinnej literatúry. Plavčan uviedol, že v ostatných dňoch sa naňho obrátilo veľa ľudí, ktorí nie sú spokojní s niektorými publikáciami v zozname a preto sa rozhodol komisiu zvolať opäť.

Plavčan hovoril, že komisia by mala zvážiť aj rozšírenie zoznamu. Publikácií by podľa neho mohlo byť viac, či už v podobe povinnej alebo odporúčanej literatúry. Bolo by následne na zvážení učiteľov slovenského jazyka, či by sa s nimi počas vyučovania zaoberali.

Ján Horecký zo Združenia katolíckych škôl po rokovaní s ministrom uviedol, že sexuálne násilie alebo texty so znakmi pornografie určite nemôžu byť povinným čítaním. Na ministerstve odovzdal petíciu, ktorú podpísalo za tri dni viac ako 10 000 ľudí. Horecký uviedol, že nie je pravda, že cirkev vstupuje do slobody slova.

Dodal, že kniha môže existovať a má svoje miesto napríklad na Katolíckej univerzite. V školských knižniciach sú však podľa neho deti od 15 rokov, ktoré knihu nebudú čítať s odstupom literáta a nadhľadom.

Cirkev nevstupuje do slobody slova

Publikácia sa ešte neobjavila v školách. Podľa dodatku k štátnemu vzdelávaciemu programu by sa mala dostať k študentom až v roku 2018. Minister uviedol, že existuje dostatočne dlhé obdobie, aby sa tým komisia zaoberala a prehodnotila svoje názory. Štátny pedagogický ústav však požiadal, aby komisia zasadala čo najskôr.

Združenie katolíckych škôl Slovenska uvádza, že povinné čítanie pre stredoškolákov Sekerou a nožom, z ktorého vyplýva aj maturitná otázka, považuje za literatúru nevhodnú a deformujúcu slovenskú mládež.

"Kniha obsahuje perverzné a vulgárne výrazy urážajúce ľudskú dôstojnosť. Životný štýl, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi, ku ktorým má škola žiakov viesť, je v knihe predstavovaný ako vtipný príbeh bez dostatočného kritického postoja,“ upozornila tajomníčka združenia Renáta Ocilková.

"Pri mladej generácii to platí úplne presne. Keď sa niečo niekomu snažíte vnútiť alebo podsunúť tak to samozrejme odmietne. a práve naopak, keď mu niečo zakážete, tak potom siahne," hovorí publicista a literárny znalec Dado Nagy.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy